Kezdőlap » Egészséges életmód » Almaecet készítés fortélyai

Almaecet készítés fortélyai

Az alma minden formában finom és egészséges, az alma lé, az almabor, az almaecet, mindegy hogy szűretlen, vagy szűrt. Almaecettel salátát készíthetünk, vagy tisztíthatunk, illatosíthatunk, esetleg fertőtleníthetünk. Szerencsére nagyon egyszerűen otthon is el lehet készíteni, még olcsóbban, mint a boltban.

Két módszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy otthon is könnyedén tudjon bárki almaecetet készíteni. A két módszer közötti különbség, a felhasznált alapanyagban van, az egyik módszer újrahasznosít, vagyis az alma azon részeit használja, amit már egyébként a kukába dobnánk, a másik viszont az egész almát felhasználja.

Ha az első eljárásnál maradunk körülbelül két hónapot vesz igénybe a folyamat. Szükség lesz egy nagy tálra, vagy egy széles szájú üvegedényre, az alma minden olyan részét, amit nem fogyasztunk el, vagy nem alkalmas süteményre, felöntjük vízzel, hogy ellepje az almatörmeléket és letakarjuk egy ronggyal, hogy folyamatosan érintkezni tudjon a levegővel. Egy nap után tegyük meleg sötét helyre, körülbelül egy hónap után jelenik meg egy szürkés söpredék a folyadék tetején, ezt érdemes lehalászni a folyadéktetejéről, és hagyni tovább erjedni az ecetet, miután letisztítottuk a folyadékot akkor kezdődhet az íz—tesztelés, amikor elég erős, akkor leszűrjük és kezdődhet a palackozás.

Ha kissé zavaros, az még teljesen rendben van, ennek teljes eltüntetésére egy filter papíron keresztül kell engedni az ecetet. Bioalmát felhasználva körülbelül hét hónap alatt kapunk jó minőségű ecetet, körülbelül 10 darab bioalmára van szükségünk és egy kisebb és egy nagyobb üvegtálra. Megmossuk az almákat, négyfelé vágjuk őket, megtisztítjuk a héjától és a magoktól, hagyjuk, hogy az alma megbarnuljon a levegőn, majd beletesszük a kisebb méretű tálba és felengedjük vízzel. Hat hónapig, meleg sötét helyen tároljuk, lefedve. Szürkés hab jelenik meg a folyadék felszínen, melyet leszűrünk filteren keresztül a nagyobb edénybe, és ebbe hagyjuk 4-6 hétig, tovább erjedni, majd jöhet a kóstolás. Alkalmas mosogatásra, hajöblítőnek, gyümölcslének hígítva.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a vas, és mennyit fogyasszunk naponta?

A vas számos élelmiszerben megtalálható, de általában csekély mennyiségben. A húsok, halak, zöld színű zöldségek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük