Kezdőlap » Egészséges életmód » Alma: olcsó, finom, egészséges

Alma: olcsó, finom, egészséges

Világszerte több mint húszezer almafajta létezik, de az európai piacok 70%-át négy típus fedi le. Az alma nagyobb mennyiségben való termesztését a rómaiak vezették be, ez egy nemesítő eljárással, a növények oltásával vált lehetővé a számukra. Eredetileg Ázsiából származik, valószínűleg a Kaukázus és a Himalája vidékéről. A VI. század óta Közép-Európában tudatosan termesztik az almát, a XVI. század óta nagyobb gazdasági jelentőségre tett szert. A céltudatos tenyésztés, a különböző fajták alakítása a XIX. században kezdődött.

Egy átlagos méretű almában több mint harmincféle nyomelem és vitamin, 100-180 milligramm kálium és sok egyéb értékes ásványi anyag, mint a foszfor, kalcium, magnézium és vas található. Emellett 85%-a víz, és mindössze körülbelül 60 kilokalóriát tartalmaz. Jót tesz a fogaknak és az emésztőrendszernek, a benne található szőlőcukor és gyümölcscukor gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek.

Fontos alkotóeleme a pektin, mely csökkenti a koleszterinszintet, a káros anyagokat megköti. Tudományos kutatások arra engednek következtetni, hogy az almát rendszeresen fogyasztók ritkábban szenvednek légzőrendszeri és tüdőbetegségekben. Ezt a jótékony hatást a katekin nevű anyagnak tulajdonítják. A gyümölcsben megtalálható flavonoid és karotinoid nagy valószínűséggel csökkentik a rákos megbetegedés kockázatát, és antioxidatív hatást fejtenek ki a szervezetben.

Az alma vitamintartalmának majdnem 70%-a a héjban, vagy közvetlenül alatta található. Aki meghámozza az almát, a héjjal együtt a vitamintartalom nagy részétől is megfosztja. A héj ezenkívül vasban, magnéziumban, telítetlen zsírsavakban és bioaktív anyagokban is gazdag. Sőt, még a magház is értékes: jódot tartalmaz.
Akinek almafája van, vegye figyelembe: azok a gyümölcsök, melyeket gyakran ér napfény, jóval több vitamint tartalmaznak, mint árnyékban növekvő társaik.

Fogyókúrázók, diétázók étrendjébe is remekül illik az alma: kalóriatartalma alacsony, de a szervezetünk számára fontos vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból rendkívül sokat tartalmaz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Almaecet készítés fortélyai

Az alma minden formában finom és egészséges, az alma lé, az almabor, az almaecet, mindegy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük