Kezdőlap » Karrier » Állásinterjúra készülvén

Állásinterjúra készülvén

Amikor valaki állásinterjúra készül, valószínűleg nagyon izgul, mert nagyon szeretne sikeres lenni, nagyon szeretné, ha övé lenne az állás, ezért fontos, hogy mindenképpen készüljünk fel az interjúra a legjobb tudásunk szerint. Gyűjtsünk információkat a cégről, lehetőleg minél többet arról, hogy mivel foglalkozik, mik a tevékenységi körei, milyen piacon tevékenykedik, mennyi az árbevétele nagyjából, majd végül, de nem utolsó sorban fontos a vevők köre, a beruházásai és a konkurenciái.

Ha az interjún rákérdeznek valamire a céggel kapcsolatban, rögtön rá is tudjuk vágni a választ, és ez máris egy jó pont az interjúztatónál. Nem árt, ha odafigyelünk arra, miben is megyünk az állásinterjúra. Cégek válogatják miben is lenne helyes menni, de mindig legyünk tiszták és ápoltak, gondozott legyen a ruházatunk, ne gyűrött és koszos, és a lányoknak oda kell figyelni arra is, hogy ne legyenek túl kihívók. A kevesebb néha több alapelvvel élve, kevesebb, visszafogottabb smink, köröm és ruházat legyen a mérvadó. Aztán egy alapszabály: ne késs! Mindig érkezzünk pontosan. Vajon mit gondolnának rólunk, ha már az állásinterjúról is elkésnénk? Valószínűleg nem sok jót.

Ha már az interjún ülünk, tartsunk szemkontaktust interjúztatónkkal, de ne agresszíven bámuljuk, mert persze az sem jelentene túl jót. Ha kérdeznek, mindig őszintén kell válaszolni, mert a későbbiekben, több mint valószínű, hogy fény derül az igazságra.
Bár ez nagyon nehéz, ha az ember izgul, de mindig legyünk magabiztosak, tárgyilagosak, valamint lényegre törők. Sose féljen kérdezni, ugyanis az interjúztató még örül is annak, ha feltesszük kérdéseinket a céggel kapcsolatban, mert látja, hogy valóban érdekel az állás. Mindig nyitottnak kell lenni a cég felé.
Két kérdést valószínűleg mindenképpen fel fognak tenni az interjú alanyának. Az egyik az, hogy „Miért éppen itt akar dolgozni?”, a másik pedig, hogy „Miért ön a legmegfelelőbb erre az állásra?”. Jobb, ha ezekre a kérdésekre előre átgondoljuk a választ, de soha ne magoljuk be, mert azt észreveszik. Három dologra kíváncsiak még a felvételiztetők. Arra, hogy képes-e elvégezni a rá bízott munkát, elakarja-e végezni az adott munkát és be tud-e illeszkedni a közösségbe és a szervezetbe. Több féle kérdéstípus szokott előfordulni az interjúkon. A nyílt kérdéseknek például az a célja, hogy megnyissák a beszélgetést. Ezek bővebb választ igényelnek, valamint újabb kérdéseket gerjeszthetnek. Van, hogy követő kérdésekkel állunk szemben, tehát az előző kérdések válaszaiból lehetséges további kérdések generálódnak, és az ezekre adott választ is nyugodtan kifejthetjük bővebben. Ha konkrét tényeket vár az interjúztató, akkor direkt kérdéseket tesz fel, de lehetnek célzottak is, akkor pedig a gondolkodásunk érdekli. Végül az interjúztató feltehet néhány provokatív kérdést is, mikor olyan tényeket szeretne megtudni, amikről nem biztos, hogy beszélni akarunk.

Interjúnknak is több féle típusa lehet. Az első, és a leggyakoribb interjútípus a strukturált interjú. Ennek jellemzői, hogy egész felépítése előre meg van tervezve, valamint kérdezz-felelek stílusban zajlik le. Ilyenkor általában vagy egy HR ember, vagy pedig a leendő főnök végzi a felvételiztetést. Vannak feszültségoldó kérdések is, ezeknek hála, legalább nem egy kihallgatáson érzi magát az ember. Az interjúztatónak egy célja van, hogy összegyűjthessen rólunk minden lényeges információt. Lehetséges, hogy állásinterjúink során találkozunk a panelinterjú fogalmával. Ennek lényege, hogy velünk szemben nem egy, hanem több kérdező ember ül, és bár stresszesebb lehet a hangulat, ha többen interjúztatnak, de előnye az, hogy nem egy ember dönt a sorsunkról, és ha az egyik el is utasítana, lehet, hogy a másik megtesz mindent, hogy sikeres legyen pályázatunk az állásra.

Az egyik legrosszabb típus az interjú sorozat. Az álláskereső, akár ugyan azon a napon is, különböző vállalati szakemberekkel találkozik. Lehetséges az is, hogy más-más napokon vissza kell mennie, egy újabb interjúra. Bár ezzel együtt a cég és az interjú alanya is rengeteg új információt gyűjthet a másik félről.
Ha csoportos interjún veszünk részt, akkor mondhatni egy versenyszituációba csöppenünk, ahol valódi problémát, vagy helyzetet kell megoldanunk, mert itt a jelöltek alkalmazkodó képességeit, és döntéshozatali képességeit mérik fel. Lehet, hogy éppen egy munkanapot kell eljátszani. Fontos, hogy a csoportos interjún versenytársaink is jelen vannak.
És végül, meg kell említeni a stressz interjút is, melyen az interjúztató szándékosan kérdez olyat az interjú alanyától, ami miatt ő kényelmetlenül érezheti magát. Nyomással terhelt légkört teremt az interjú közben.
Az állásinterjú célja tehát a kölcsönös információszerzés, nem pedig a kihallgatás, tehát ne legyünk annyira megijedve. Az adott interjúztató csak személyiségünket szeretné feltárni, valamint megtudni azt, hogy a pályázó mennyire illik az adott szervezetbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük