Kezdőlap » Jog » Állampolgári jogaink

Állampolgári jogaink

Minden embernek joga van a munkához és ahhoz, hogy munkahelyét, szakmáját maga válassza ki. Ha arra van lehetősége alapíthat céget, saját vállalkozást. Ami kötelességünk, hozzájárulni a közösség gyarapodásához képességeinknek, valamint lehetőségeinknek megfelelő munkavégzéssel.

Törvény szerint, bár ez néha nem így tűnik, Magyarország törekszik megteremteni a munkalehetőségeket, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, az dolgozni tudjon. Ha az egyén dolgozik, akkor jövedelem/munkabér illeti meg, melyhez szintén joga van az elvégzett munka után.

Ha már jövedelem, akkor tulajdon és tulajdonjog. Minden magyar állampolgárnak joga van tulajdonhoz, valamint az örökléshez is. Persze azt tudni illik, ha valakinek van tulajdona, az társadalmi felelősséggel is jár. Más tulajdonát elvenni tilos, és tulajdont kisajátítani is csak törvényben meghatározott esetekben lehet. Egyébként szintén tilos.

Ugyan így tilos magyar állampolgárt Magyarországról kiutasítani, és ha bármilyen oknál fogva külföldön tartózkodik, akkor törvény szerint bármikor hazatérhet. Szintén nem lehet külföldieket csak úgy kiutasítani az országból, csak a megfelelő határozat alapján lehet.

Ha egy külföldi bűnöző például Magyarországra menekül, Magyarország nem adhatja ki az adott országnak, ahol keresik őt akkor, ha fenn áll a veszélye, hogy őt ott megkínoznák, embertelen bánásmódban részesítenék, illetve halálra ítélnék.

Ha olyan eset fordulna elő nem magyar állampolgárokkal, hogy hazájukban üldözik őket például etnikai, faji, nemzeti vagy társadalmi hovatartozásuk miatt, illetve megalapozott a félelmük, hogy üldözni fogják őket, akkor Magyarország menedékjogot biztosít számukra. Persze ez akkor következik be, ha ezeknek a nem magyar állampolgároknak sem a saját országuk, sem más ország nem nyújt védelmet.

Reméljük, hogy ilyesmire nem lesz szükség, hogy minden országban békésen élnek majd az állampolgárok nemzeti, társadalmi, etnikai vagy akár vallási hovatartozástól függetlenül. Ezt mondja ki az egyik legfontosabb törvényünk is: „a törvény előtt mindenki egyenlő!”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük