Kezdőlap » Ünnepek » Állami ünnep- Virág karnevál

Állami ünnep- Virág karnevál

Számos nemzet büszkélkedhet a világon egyedülálló, s nagy jelentőséggel bíró állami ünnepeivel, így a magyar is.

A nemzeti ünnep definícióját nem nehéz meghatározni. Legrövidebben talán azt mondhatnánk, a nemzeti ünnep egy nép összetartozását jelöli. Emlékezhet egy nép függetlenségének elnyerésére, fontos történelmi eseményre, vagy egy védőszent nagy tettére. Az állam számára fontos nemzeti ünnep egyes országok törvényében lefektetett állami ünnepként szerepel. Franciaországban július 14-ét ünneplik, a Bastille lerombolását , az Egyesült Királyságban a Trooping Colour az az a zászlós dísszemlére június második szombatján kerül sor, az USA-ban a Hálaadás napját és a Függetlenség napját ünneplik lelkesen.
Persze a magyar nemzet sem szűkölködik állami ünnepekben, mindegyik nagy jelentőséggel bír, de talán a legvidámabb és legszínesebb az augusztus 20-i Államalapítás ünnepe.

Az Államalapítás ünnepének gyökerei a 11. századra vezethetőek vissza. Szt László tette augusztus 20-ra az ünnepet, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával a székesfehérvári bazilikában ekkor avatták szentté I. Istvánt, s relikviáit oltárra emelték.

Később I. Lajos is egyházi ünnepként ünnepelte ezt a napot, Mária Terézia pedig elrendelte, 1771-ben a Szent István nap megtartását. A Kommunista rendszerben vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható az ünnep, ezért az Új kenyér ünnepének nevezték. 1991-ben a Demokratikus Országgyűlés nemzeti, állami ünnepnek nyílvánította augusztus 20-át.

Mint minden ünnepnap, augusztus 20-a is munkaszüneti nap. A családok udvari főzést rendeznek, a gyerekek játszanak, s akik meg akarnak emlékezni, részt vesznek valamelyik megemlékezésen.
IErre nagyszerű alkalmat nyújt a Debreceni Virágkarnevál, mely 1966 óta minden év augusztusán megrendezésre kerül. Története 1900 augusztusára tehető vissza, mikoris a Debreceni Polgári Kerékpáros Egyesület tagjai elhatározták, hogy versenyt rendeznek. A verseny központja a virágcorso volt. Később, 1905-ben a Debreceni Mentő Egyesület alapítására június 14-én megrendezte a virágkocsi corsot, melynek bevételéből mentőautót vásároltak. 2009-ben a karnevál 40. jubileuma alkalmából a virág corso emlékére megrendezték a Tekerj a Virágkarneválra biciklis felvonulást is.

Ez, a minden évben megrendezett 20-i ünnepség nemcsak virágba és szivárvány színbe borítja Debrecent, hanem kultúrák, népek találkozási pontja is lett. Európa számos nemzete, például : grúz, macedón, lengyel, német képviseli országát a felvonuláson, melynek zárása ként táncbemutatóval kedveskednek a nézőközönségnek. akik az ország, sőt a környező országokból is oda sereglenek.
Bárhogy alakul is az élet itt, magyarországon, ennek a nagyszerű hagyománynak remélhetőleg nem szakad vége, annál is inkább, mivel hogy ez az augusztus 20-i megemlékezés Állami ünnepünkbe bevonja más nemzetekhez tartozó ember testvéreinket, akik Államalapításunk ünnepét így, békében és szeretetben, adva és kapva velünk együtt ünneplik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lassan vége a nyárnak, mindjárt itt a karácsony…

Földünk nagy részén, a karácsonyt tekintjük a legnagyobb ünnepnek, ebből következően ezt az ünnepet várjuk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük