Kezdőlap » Betegségek » Alkoholizmus, mint szenvedélybetegség hatása a családi életre

Alkoholizmus, mint szenvedélybetegség hatása a családi életre

Ki ne hallott volna az alkoholizmusról, mint szenvedélybetegségről. Mindenki tudatában van a fogalomnak, bár sokszor nagyon nehéz azt a határt meghúzni, ami elválasztja az alkoholizmust a szeszes ital fogyasztástól. Sokan ezt úgy határozzák meg, hogy alkoholizmus esetében már elvonási tünetek jelentkeznek. Először is fontos tisztázni, hogy mi az a szenvedélybetegség, milyen ismérvei vannak. Nos ez egy olyan magatartásforma, amely felett az egyénnek nincs uralma, nem tudja kontrollálni, kényszeresen újra és újra végrehajtja.

Ez mindenképpen negatívan hat az egyénre és a környezetére egyaránt. Most térjünk át magára az alkoholizmusra, mint függőségre. Ebben az esetben az egyén az alkohol rabjává válik, ez lesz az elsődleges fontosságú az életében, minden más gyakran a háttérbe szorul. Olyan személyiségváltozáson megy át az egyén, ami mindenképpen negatívan hat az élet minden területén. Ezek a személyiségváltozások a teljesség igénye nélkül a következők lehetnek: érzékenység, ingerlékenység, bizonytalanság, érdeklődés beszűkülése, feszültségtűrés csökkenése, empátia csökkenése, felelősség áthárítása másokra.

Hogy hogyan hat az alkoholizmus a családi életre? A család minden egyes tagjára (legyen az a szenvedélybeteg, vagy a házastársa vagy esetlegesen a gyermek, gyermekek) negatívan hat. Általánosságban elmondható, hogy száraz és nedves időszakok váltják egymást. A család mind a két periódusban szenved. A nedves időszakokban az alkohol hatása miatt, a száraz időszakokban az elvonási tünetek miatt. Gyakran a szenvedélybeteg fogadkozik, ígérget, hogy megváltozik, de a változást a család hiába várja. Ez a család erejét teljesen elszívja.

Sokszor a szülők kiesnek a szülői szerepből, mert leköti a figyelmüket az alkohollal való harc. A gyermekek elhanyagoltak, gyakran bántalmazottak lesznek. A család eleinte tagadja a problémákat, majd amikor felismeri, hogy nem lehet tagadni, próbálnak úrrá lenni a helyzeten. Amikor rájönnek, hogy nem tudnak mit tenni, a család összeomlik, elszigetelődik, tehetetlennek érzi magát. A szenvedélybeteg társa próbálja átvenni a vezető szerepet, próbálja a családot talpra állítani. Ha ez nem sikerül, akkor a család megpróbál szabadulni a bajtól egy esetleges válással. Majd a válás után újra kell a családnak szerveződnie. Azt azért ki kell emelni, hogy sokkal jobb a helyzet, amikor maga a függővé vált egyén ismeri fel a problémát, és segítséget kér megfelelő szakemberektől. Ezzel csak az a probléma, hogy az esetek nagy többségében nem alakul ki az egyénnek “betegségtudata”, nem ismeri el, hogy segítségre van szüksége.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük