Kezdőlap » Házépítés » Aljzatbeton elkészítése és villanyszerelés a családi házban

Aljzatbeton elkészítése és villanyszerelés a családi házban

Az aljzatbeton elkészítése természetesen akkor történik meg, amikor már minden a helyén van, és ebben beleértve a fűtés-, gáz-, és víz beszerelését is, de természetesen még a válaszfalak elkészítése előtt csináljuk ezt meg. Ahhoz, hogy az aljzatbetont elkészíthessük, először le kell szigetelni a családi ház alsó szintjét, vagyis el kell készítenünk a vízszigetelést és a hőszigetelést is.

Amennyiben rögtön neki is kezdünk, mindenképp az aljzatszigeteléssel érdemes kezdeni, vagyis a vízszigetelést bitumen nehézlemezzel kell csinálnunk. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy egy gázperzselő segítségével lemelegítjük az előzőleg portalanított aljzatbetont, és ezt kell hozzárögzítenünk az első téglasor alatti bitumen nehézlemezhez. Ezt követően, miután felhelyeztük a radiátorokat is, és természetesen be is kötöttük őket, azonban még mielőtt a padlófűtést, és annak csövezését lefektettük volna, le kell fektetni az úgynevezett öt centiméteres lépésálló lemezeket. Erre szükséges, hogy a megfelelő hatás elérése érdekében tegyünk egy teljes műanyag fóliát, amely beborítja az egészet. Erre kell majd ráhelyezni a vashálót, és a padlófűtés csöveit is erre kell majd rögzíteni, hogy minden a helyére kerüljön. Amennyiben a padlófűtést teljes mértékben beszereltük, és mindent megcsináltunk, akkor az egészre egy tíz centiméter vastag betont kell majd tennünk, így ez lesz az úgynevezett végső padlószint, hiszen erre már nem kerül semmi más, csak a burkolat. Az oldalfal és a beton közé egy fél centiméter vastag műanyagot tettünk azért, hogy biztosíthassuk a tágulást.

A villanyszerelés a családi házban egy olyan munkamozzanat, amelyet egy kis ügyességgel és szakértelemmel természetesen akárki meg tud csinálni, így kivitelezhetjük saját magunk is az elképzeléseink szerint. Külön áramkört kell kialakítani a ház külön szintjeinek, vagyis külön áramköre lesz a tetőtérnek, illetve az emeletnek hogyha van, valamint az alsó szintnek, azaz a földszintnek is. Szintén érdemes egy teljesen külön áramkört hagyni a konnektorok és a lámpák számára. Ennél a folyamatnál végül is az a lényeg, hogy minden megfelelően legyen megtervezve, hiszen hogyha van egy jó tervünk, akkor a kivitelezés ehhez képest már sokkal könnyebben fog menni. Érdemes külön megszakítóra tenni egyes áramköröket, így csak hogy felsorolásképpen néhány példát említsünk, külön áramköre van a megszakítón a konyhai kerámia főzőlapoknak, amelyből akár több is lehet. Szintén külön áramkört kaphat a megszakítón a hűtőszekrény, valamint a gázkazán is, valamint a külső illetve kültéri világítás, valamint a pincének is külön érdemes egy áramkört létrehozni, legfőképpen akkor, hogyha az egy teljesen elkülönülő helyiség a házban. A földszintre érdemes legalább két külön áramkört létrehozni, hogy az teljesítményileg mindent elbírjon, és érdemes külön áramkört a konnektorok illetve a lámpák számára készíteni. Szintén külön áramkörre lesz szükség a fürdőszobában, és az emeleten, vagy tetőtéren is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük