Kezdőlap » Kert » Alakítsuk ki kertünkben megfelelően az állománysűrűséget.

Alakítsuk ki kertünkben megfelelően az állománysűrűséget.

A háztáji gazdálkodás céljának csaknem elkerülhetetlen velejárója a fás szárú ültetvények optimálisnál nagyobb fokú zártsága, a lágy szárú növényeknél pedig a tenyész terület fokozottabb fedettsége.

Az alacsonyabb növésű lágy szárú növényeknél a kisebb térállásból származó veszély mérsékeltebb ugyan, de csapadékos, hűvös időszakokban és évjáratokban a sűrű, szellőződés nélküli növényzet fokozottabb mértékben fertőződik, például a saláta a peronoszpórától, a bab a baktériumtól és az antraknózistól, a dinnye és az uborka az antraknózistól, a paradicsom és a burgonya a fitiftórás vésztől.

A magasabb növésű fás szárú növények, a gyümölcsfák, a szőlő, a málna sűrűbb telepítése már lényegesen súlyosabb helyzetet teremt, mert a mezoklímából nagyobb légteret zár le. A kialakuló zárt környezetben nagymértékben megnövekszik a gombabetegségek fertőzésveszélye és egyes rovarkártevők kárveszélye.

A zárt ültetvényben kialakuló helyzet veszélyes tehát, mert növényvédelmi szempontból kedvezőtlenül megváltozik az állomány mikroklímája. Az ilyen ültetvények légjárhatósága kicsi, belsejükben állandóan alacsonyabb a léghőmérséklet és magasabb a páratartalom, mint a környező szabad légtérben. Az állomány belsejében magasabban van a harmatpont és emiatt már kisebb mértékű éjszakai lehűlés hatására is megindul a harmatképződés. Ez a folyamat pedig hosszan tartó és a harmat többnyire csak a késő délelőtti órákra szárad fel.

Tovább rontja a helyzetet, ha az ültetvény tartósan elgyomosodik. Közismert az a tény is, hogy a zárt és árnyékos helyzetben fejlődő szervek fertőzés iránti érzékenysége mindig lényegesen nagyobb. A kialakult veszélyes helyzetet növény védőszeres kezelésekkel sem lehet kellőképpen ellensúlyozni, mert éppen az ültetvény zártsága jelentősen akadályozza a permetezőszerek kívánt mértékű behatolását.

A fentiek alapján az ültetvény védhetősége érdekében, azaz a természetbiztonság érdekében törekedni kell a zárt ültetvények fellazítására és az új telepítések létesítésekor előrelátóan gondolni kell a fontos alapkövetelmények megvalósítására, a kedvezően lég járható ültetvények kialakítására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük