Kezdőlap » Fitnesz » Alacsonyabb proteindózis is elegendő edzés után

Alacsonyabb proteindózis is elegendő edzés után

A fehérjeturmixok, illetve a fehérjedús táplálkozás az izomtömeg-növekedés gyorsítása érdekében a testépítők, sportolók, de még a hollywoodi sztárok körében is népszerű. Texasi kutatók azonban egy tanulmány során megállapították, hogy a nagyobb kiszerelésű fehérjeturmix nem vezet nagyobb izmokhoz.

Már a korábbi kutatások során kiderült, hogy 30 gramm proteinbevitel hús, hal, vagy fehérjeturmix formájában 50%-kal gyorsíthatja az izmok épülését. Most azt vizsgálták a kutatók, hogy az adag növelése előnyösebb-e az izomépítés szempontjából. A kutatásban résztvevő 34 kísérleti alany egyik fele 100 gramm sovány marhahúst fogyasztott edzés után, ami körülbelül 30 gramm fehérjét tartalmaz. A többiek egy 300 grammos steaket (körülbelül 90 grammos proteintartalommal) kaptak. Az eredmény: az izmok fehérjeszintézise a két csoportnál egyenlő mértékű volt. A felesleges fehérjemennyiség részben cukorrá, illetve zsírrá épült át a szervezetben. A kísérlet tanulsága, hogy étkezésenként 30 gramm fehérje jelenti az optimális dózist.

A szakértők a táplálkozási szokások megváltoztatását javasolják. A legtöbb ember reggelije, és ebédje proteinszegény, azonban a vacsora rendkívül sok fehérjét tartalmaz. Mivel a fehérjét a szervezetünk nem képes tárolni, ajánlott kisebb mennyiségekben, a nap folyamán egyenletesen elosztva fogyasztani. Egy tojás és egy pohár tej, illetve egy joghurt és egy adag sajt egy étkezés során máris biztosítják a javasolt 30 grammos fehérjebevitelt – de akár egy kisebb fehérjeturmixot is megihatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük