Akupunktúra

Az akupunktúra szó szerint tűszúrást jelent, de napjainkban már más módszereket is alkalmaznak a kínai orvoslást alkalmazó szakemberek.
Az akupunktúra jó kiegészítője lehet a hagyományos gyógyításnak a visszatérő betegségek, hosszan tartó fájdalmak kezelésében. Kínai módszer, amivel sok esetben jó eredményt tudunk elérni, de a gyógyíthatatlan betegségek esetén nem teljesen hatékony.

Akupunktúrás kezelést az 1997-es természetgyógyászati törvény szabályozása alapján, csak orvosi diplomával rendelkező személy végezhet.
Mielőtt akupunktúrás kezelésnek vetnék alá a pácienst, előbb teljes körű orvosi kivizsgálást végeznek rajta a nálunk megszokott módszerekkel, ennek alapján felállítanak egy diagnózist, majd a kínai rendszer alapján is elkészül egy diagnózis, és ezután következhet maga a tűszúrásos beavatkozás.
A hagyományos kínai orvoslás öt körbe sorolja a teljes szervezetet, minden szervünk, sőt lelki funkcióink is beletartoznak valamelyik körbe. A cél az eltérő szervek, szervrendszerek közötti összefüggések feltárása.

Az öt kör elnevezését az őselemek adják: víz, tűz, fa, föld, fém. A fa körébe például a máj és az epe tartozik, a tűzhöz a szív, vízhez a vese, földhöz a lép, fémhez a tüdő. Az eltérő körökhöz tartozó szerveknél megjelenő tüneteket összehasonlítják és megállapítják, hogy mi lehet a közös ok, ami a problémát okozhatja.

Miután felállították a diagnózist, megállapítják, hogy miben kell az életmódunkon változtatni és milyen akupunktúrás kezelésnek kell alávetnünk magunkat.
Az egészségi állapot meghatározását panasz nélküli személyeknél is elvégzik, ez esetben a betegségre való hajlamról kaphatunk információt.
Akupunktúrás beavatkozással jól kezelhetőek a különböző fájdalmas tünetek, visszatérő fertőzések, rándulások, vérnyomás problémák, allergia, asztma, elhízás, köszvény. Ajánlható gyermekvállalásra készülő hölgyeknek, mert segítségével erősíthető a termékenység is.

Tüneti enyhülést nyújthat a gyógyíthatatlan betegeknek a stressz és a fájdalom csökkentése által.
Az akupunktúrás kezelés más, mint egy injekció, ritkán okoz fájdalmat, inkább kellemetlen érzés az érzékenyebb betegeknél. A túlérzékeny személyek, gyermekek kezelésére lézeres akupunktúrát alkalmaznak, ami fájdalommentes.
Figyeljünk oda, hogy csak orvosi végzettségű szakemberhez forduljunk akupunktúrás kezelésért, mert a hozzá nem értő ember nagyobb kárt tud okozni, mint a már meglévő betegség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük