Kezdőlap » Fogyókúra » Aki később fekszik, könnyebben elhízhat?

Aki később fekszik, könnyebben elhízhat?

A hízás, és a lefekvés időpontja összefügg: aki későn fekszik le aludni, és keveset alszik, egy kutatás eredményei szerint hajlamosabb a túlsúly kialakulására.

A kutatásban 225 egészséges, normál testsúlyú ember vett részt. A kísérleti alanyok egyik fele reggel 4-8 órától aludt, a többiek este 10-től reggel 8-ig. A kontrollált laboratóriumi környezetben töltött 18 nap után a kutatók összegezték az eredményeket. A rövid ideig alvók híztak, a hosszan alvók tartották a súlyukat. A kutatók az okot az evési magatartás megváltozásában látják. Azok, akiknél az éjszakai pihenés rövidebb ideig tartott, többet ettek éjszaka – amikor a többiek már aludtak -, és gyakrabban jutalmazták magukat zsírosabb, magas kalóriatartalmú ételekkel, mint a másik csoport tagjai.

A szakértők is megerősítik, hogy az elégtelen mennyiségű alvás következtében többet eszünk. Az állítás fordítottja is igaz: a nyugodt, hosszú éjszakai alvás segíthet a fogyásban. Több tanulmány is megerősítette a túlsúly, és az alváshiány közötti összefüggést. A kialvatlanság hatására szervezetünk grelintermelése növekszik. A grelin nevű hormon az éhségérzet kialakulásáért felelős: ha nagyobb mennyiségben választódik ki, többet eszünk. Egy alváshiányos éjszaka után ráadásul nagyobb eséllyel választjuk a zsírban gazdag, vagy magas cukortartalmú, kalóriadús élelmiszereket. A kortizol nevű stresszhormonból is több termelődik alváshiány hatására. A kortizol szintén káros hatással lehet az alakra: elősegíti a zsírraktárak növekedését, illetve az izombontó folyamatokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük