Kezdőlap » Fogyókúra » Akadályozzuk meg az evésrohamokat – a glikémiás index szerepe a fogyókúrában

Akadályozzuk meg az evésrohamokat – a glikémiás index szerepe a fogyókúrában

A sikeres fogyókúrához nemcsak a kalóriabevitelnek, hanem a szénhidrát, fehérje, és zsír arányának is megfelelőnek kell lennie – ez köztudott. Azonban a különböző ételek felszívódásának sebessége sem azonos. A glikémiás index (GI) fontos szerepet játszik a megfelelő diéta összeállításánál. A magas glikémiás indexű élelmiszereket kerülnünk kell: a vércukorszint hirtelen emelkedését, majd süllyedését idézik elő, ezáltal a bevitt tápanyagok nagyobb eséllyel rakódnak le zsírként; ráadásul hamarabb megéhezünk, mint az alacsony GI-jű ételek fogyasztása után. A glikémiás indexen alapuló diétás módszerek, fogyókúrás étrendek népszerűsége folyamatosan növekszik.

A glikémiás indexet az élelmiszerek rost-, és szénhidráttartalma határozza meg. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk: minél komplexebb összetételű egy élelmiszer, annál alacsonyabb a glikémiás indexe. A fehér kenyér könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, így a magas GI-jű élelmiszerek közé tartozik. A teljes kiőrlésű kenyér ezzel szemben élelmirost-tartalmának köszönhetően lassabban, egyenletesebben szívódik fel, hosszan tartó jóllakottságérzetet idéz elő. A glikémiás indexen alapuló diétás módszerek egyre elterjedtebbek.

A GI-diéták előnye, hogy a kalóriaszámolgatás, illetve a szigorú korlátozások helyett csak arra kell ügyelnünk, hogy a lassú felszívódású élelmiszereket részesítsük előnyben a magas glikémiás indexű alapanyagokkal, ételekkel szemben. A vércukorszint ingadozása ugyanis evésrohamokhoz vezethet, ami kifejezetten gátolhatja a diéta sikerét. Kisebb mennyiségben időnként a magas GI-jű élelmiszerek is fogyaszthatóak: az így elfogyasztott kis mennyiségű szénhidrát nem vezet a vércukorszint jelentős emelkedéséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vacsora nélküli diéta

A vacsora kihagyása a legelterjedtebb, legnépszerűbb fogyókúrás módszerek közé tartozik. Szigorúbb értelemben véve nem számít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük