Ajurvéda

Az ajurvéda egy sok ezer évre visszatekintő gyógyítási rendszer, melyet Indiában fejlesztettek ki. Összességében vizsgálja a testet, ennek függvényében állapítja meg, hogy a szervezet egyensúlya miért borulhatott fel. Képessé tesz az öngyógyításra. Az ajurvéda, szemben a nyugati táplálkozási szokásokkal, nem laboratóriumi elemzésekre támaszkodik, hanem magából az emberből indul ki, megállapítja az alap testtípust és ennek alapján határozza meg az okokat, ami kizökkentette a testet a születéskori egyensúlyából, majd ezeket megszünteti.

Az ajurvéda alap elmélete, hogy aki megismeri a saját testét, az igényeit, az képes önmagát meggyógyítani. Az emberi test alapvető felépítése genetikailag meghatározott, ezért változatlan marad életünk folyamán. Ha ennek az eleve elrendelésnek alávetjük magunkat, saját testtípusunknak megfelelően táplálkozunk, akkor egészségesek maradhatunk.
Az ajurvéda segítségével először alkatunkat kell meghatároznunk, ennek alapján megállapítható, mely pszichofiziológiai típusba tartozunk. Az ajurvéda az uralkodó testtípusunkat, a dosát veszi alapul, ennek megfelelő kezelést alkalmaz az egyensúly visszaállítására.

Három dosa van: vata (szél), pitta (tűz), kapha (föld és víz, vagyis sár). A tápanyagokat összetételük, ízük, színük alapján szintén besorolhatjuk ezekbe a csoportokba. Az ajurvéda hat ízt különböztet meg: édes, sós, savanyú, keserű, csípős, fanyar. Ezeken kívül további hat jellemzőt is meghatároz: meleg, hideg, olajos, száraz, nehéz, könnyű.

Táplálkozásunknak az ajurvéda elvei alapján minden étkezéskor tartalmaznia kell a hat ízt, legalább egy kis mennyiségben. Ha szervezetünk egyensúlyban van, ösztönösen tudjuk, mire van szükségünk, pl. ha melegünk van, hideget kívánunk, ha fázunk, meleg ételre vágyunk, de nem mindegy, hogy mit eszünk. A típusunknak megfelelő ételek fogyasztása segít az egészség, az egyensúly megőrzésében.
Ha eddig nem úgy táplálkoztunk, akkor egy rövid böjti időszak után kezdjük el mind a hat íz fogyasztását, és visszatérő természetes ösztöneink a továbbiakban megmutatják, mire van szüksége a szervezetünknek.
Étkezéseinket az évszakokkal is hangoljuk össze, nyáron ne együnk fűszeres ételeket, ősszel szárított gyümölcsöt, télen a hideg ételeket kerüljük.

Akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, ha szomjasak vagyunk, akkor igyunk, ne együnk, és fordítva is: ha éhesek vagyunk, akkor ne igyunk. Minimum harminckétszer rágjuk meg a falatokat és egyszerre csak kevés ételt fogyasszunk.
Ha ezeket betartjuk, szervezetünk egyensúlyára, egészségünk megőrzésére nem lesz gondunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Így előzd meg a rákot!

Sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az esélyét a rák kialakulásának. Néhány egyszerű változtatás szó szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük