Kezdőlap » Betegségek » Agyrázkódás után – hogyan segítsünk gyermekünk gyógyulásában?

Agyrázkódás után – hogyan segítsünk gyermekünk gyógyulásában?

Azok a gyermekek vagy kamaszok, akik agyrázkódást szenvedtek el, nemcsak a testi, hanem a lelki, szellemi megerőltetéseket is el kell, hogy kerüljék – ez meggyorsítja a felépülésüket.
Amennyiben az orvos agyrázkódást diagnosztizál, a gyerekeknek a teljes gyógyulásig nemcsak a testi erőfeszítéseket kell kerülniük, hanem a szellemi megterhelésektől is óvnunk kell őket. Egy mostanában végzett tanulmány szerint ugyanis ez a gyógyulást is előrébb hozza. Közvetlenül az agyrázkódás után legalább 3-5 napig le kell mondaniuk a betegeknek a megerőltetőbb szellemi feladatokról. Ehhez tartozik a házi feladat írása, az olvasás, a számítógépes játék – de még az SMS-írás is – állítják a szakértők. Miután ez az időszak véget ért, csak fokozatosan, egyszerű feladatokkal szabad kezdeni, például néhány oldal elolvasása egy könyvből, vagy egy újságból, egy nap maximum öt üzenet írása, vagy kevesebb mint húsz percnyi számítógépes játék.
Egy tanulmány azt mutatta, hogy azok a fiatalok, akiknek a fenti módszerek szerint segítették az agyrázkódás utáni felépülését, jóval gyorsabban regenerálódtak. Összesen 20-50 napra volt szükségük ahhoz, hogy tünetmentessé váljanak. Azok a tinédzserek, akik a felépülés ideje alatt is erős igénybevételnek tették ki az agyukat, a gyógyulási fázis akár 100 napig is elhúzódhatott. Az érintetteknek nem szabad elfelejteniük, hogy az agyrázkódás egyúttal az agy sérülésével is jár – figyelmeztetnek a kutatók -, még ha nem is olyan mértékben, mint a súlyosabb baleseteknél. Az idegi összeköttetések könnyen kinyúlhatnak, vagy bizonyos esetekben elszakadhatnak. Az agyhártya duzzanata is előfordulhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük