Kezdőlap » Betegségek » Agyrázkódás gyerekeknél: mit tegyünk?

Agyrázkódás gyerekeknél: mit tegyünk?

A modern bukósisakok, melyeket a gyerekek például síelésnél, korcsolyázásnál vagy biciklizésnél viselhetnek, segítenek megakadályozni komolyabb esések esetén is a koponyasérüléseket, az agyi károsodást. Az agyrázkódást azonban nem tudják megelőzni. Azoknál az eséseknél, melyeknél a gyerek beüti a fejét, a szülőknek mindenképpen számolnia kell az agyrázkódás lehetőségével, és odafigyelni a jelekre – akkor is, ha a gyerek bukósisakot viselt.
A fejfájás, hányinger és hányás az agyrázkódás legismertebb tünetei. Ezenkívül az érzékenység a zajokra és fényre, egyensúly-, és koncentrációs zavarok is figyelmeztető jelek lehetnek. Az idegesség, ingerültség, levertség és alvásproblémák következményekként léphetnek fel. Az agyrázkódás gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki útmutatást ad a további tennivalókról.
A legfontosabb az agyrázkódás után a nyugalom. Amennyiben a fej egy kemény tárgynak ütközik, az agy elmozdul a koponyán belül, ennek során az idegi összeköttetések sérülhetnek – ritkább esetben el is szakadhatnak, így károsan befolyásolhatják az agyi funkciókat. Ezenkívül az agyhártyán duzzanat alakulhat ki. Az agynak ezért extra védelemre van szüksége, hogy a károsodott idegsejteket, -összeköttetéseket helyre tudja hozni – javasolják a szakértők.
Az agyrázkódást követően a gyermeknek először kerülnie kell a sportot, iskolai tevékenységet, olvasást, televíziót, számítógépes játékokat, internetezést és hasonló aktivitásokat. Így a gyógyulás időtartamát lerövidíthetjük. A panaszok elmúltával a páciens lépésről lépésre újra elkezdheti az említett tevékenységeket, fokozatosan növelve az időtartamot és az intenzitást. A gyerekeknek és a kamaszoknak gyakran hosszabb időre van szüksége a teljes gyógyuláshoz, mint a felnőtteknek, mivel az agyuk még fejlődésben van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük