Kezdőlap » Betegségek » Agyrázkódás: a gyógyulás hónapokig tarthat

Agyrázkódás: a gyógyulás hónapokig tarthat

Az agyrázkódást elszenvedők sokszor nem hagynak elegendő időt a gyógyulásra. A sportolók, például a futballisták gyakran már néhány héttel, esetleg 8-10 nappal a komoly fejsérülés után újból játszanak. Egy új-mexikói tanulmány szerint azonban az agyrázkódás utáni teljes gyógyulás akár több hónapot is igénybe vehet. A szakértők szerint az még nem jelent gyógyulást, ha az érintett jobban érzi magát: az agyszkenneres vizsgálatok azt mutatták, hogy az agyat védő folyadék hetekkel az agyrázkódás után is másképp mozog, mint sértetlen agyi régió esetén. A nem megfelelően gyógyuló agyrázkódás hosszú távú következményekkel, például demencia kialakulásával járhat.

A kutatás során a szakértők 50, enyhe agyrázkódást elszenvedett ember agyát vizsgálták 50 egészséges résztvevőével szemben. Az agyrázkódás után az ismert tünetek: fejfájás, szédülés, illetve az emlékezet zavarai gyakoriak voltak – azonban a kutatók még négy hónappal később is azt figyelték meg, hogy az agyban található folyadék mozgása eltért az egészséges résztvevőkétől. Ez azt jelentheti, hogy az agyrázkódást szenvedő páciensek még ennyi idő után sem gyógyultak meg teljesen.

A szakértők megdöbbentőnek tartják, hogy amíg egy térdsérülés akár három hónap kihagyáshoz is vezethet, az agyrázkódás után a játékosok gyakran már akkor pályára lépnek, ha el tudnak számolni tíztől visszafelé. Nemcsak az izmok, ízületek és csontok szenvedhetnek hosszú távú károsodást, amennyiben már a teljes gyógyulás előtt megterhelésnek teszik ki őket: az agyrázkódás után túlságosan hamar újrakezdett edzés, és sport is hasonlóan káros következményekkel járhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük