Kezdőlap » Betegségek » Agyi érbetegségek jellemzői

Agyi érbetegségek jellemzői

Nagyon gyakoriak az agyi érbetegségek, mivel az agy a szervezet leginkább oxigén igényes szerve. Az ér eredetű bántalmak mindegyikében, az agy oxigénellátása romlik. Ez hosszabb távon szövetelhalást is okozhat.
Az agyvérzés hirtelen fellépő, eszméletvesztéssel járó súlyos betegség. Kiváltó oka lehet a magas vérnyomás, az erek elmeszedése. Szédülés, fejfájás, hányás előzheti meg, életveszélyes állapot. Ha a beteg túléli, különböző elváltozások maradhatnak vissza, mint például féloldali bénulások, nyelészavar, beszédzavar, székletelési, és vizelési zavarok. Ezek a tünetek lassan az idő múlásával javulhatnak.
Az agyi erek rögösödése, az agytrombózis, az érelmeszesedés következtében, inkább alacsony vérnyomás esetén lép fel. Fokozatosan kialakuló zsibbadás, majd bénulás jelzi.

Az agyi erek meszesedése az idősebb kor betegsége, az általános érelmeszesedés részjelensége. Bénulás, kézremegés, látászavar, feledékenység, az értelem eltompulása lehet a tünete.
Minden olyan elváltozás, amely az agyra, fokozott nyomást gyakorol, veszélyes lehet. Ilyenek az agydaganat, vérzések, vizenyő. A koponyaűri nyomásfokozódás közvetlen életveszélyt jelent, az élet megmentése szinte csak műtéti úton lehetséges.

Az agyi ér meg betegségek nagy többségét ma már, hatásosan lehet kezelni gyógyszerkészítményekkel is mint
például: a Perifériás érbetegségek, agyi érkatasztrófák, mélyvénás trombózis és az embóliát; ráadásul ezeknél a megbetegedéseknél általában ugyanazon gyógyszeres készítményeket lehet alkalmazni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük