Kezdőlap » Látnivalók » Aggteleki barlangrendszer

Aggteleki barlangrendszer

230 millió évvel ezelőtt keletkezett barlangrendszer igazán ámulatba ejtő a cseppköveivel, sziklacsarnokaival és patakokkal. A világörökség részét képezi.

Már az ősember is ki-bejárt a barlangba és ezt mi is megtehetjük a mai napig. Ha a teljes rendszert szeretnénk bejárni, akkor arra öt napra lenne szükségünk. Nagyszerű az akusztikája, rendszeresen rendeznek itt komolyzenei koncerteket és a Béke-barlang klímája a légúti megbetegedésekre jó hatással van.

A cseppkövek millió évek alatt vízcseppekből alakultak ki. Képződésének első lépcsőfoka egy vízből lecsapódó mészkőréteg, melyre újabb és újabb rétegek rakódnak. A szalma-cseppkövek keletkeznek így. Ha a felületükön lecsorog a víz, akkor megvastagodnak és oszlopok keletkeznek. A cseppkőképződményeket elnevezésekkel is illették. Van itt Csuka, Sas, Teknős és Mikulás is. A barlangokat is elnevezték tulajdonságaik alapján. A Tükör terem mennyezete például visszatükröződik a vízben és erről kapta a nevét. A Fekete-teremben koromtól feketék a cseppkövek, az Oszlopok-csarnokában pedig oszloperdő található.

A sziklacsarnokok magassága az ötven métert is elérheti. A Libanon-csarnok 800 ezer köbméteres méretével gigantikus látnivaló és benne állva egészen aprónak érezhetjük magunkat. Arra azért figyeljünk, hogy a barlangrendszerben hűvös van, tehát ha nyáron látogatunk ide, akkor ennek megfelelően kell öltözni.
Túrák három bejárattól indulnak. Az aggteleki bejárat mellett barlang múzeum található, ami a ritkaságokban bővelkedő állat-és növényvilág mellett, a feltárás emlékeit is őrzi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük