Kezdőlap » Adózás » Áfa

Áfa

Azokat az adókat, melyeket a termék végső fogyasztója, a termék végső igénybevevője a termék árában megfizet, fogyasztáshoz kapcsolt adóknak nevezzük. Ezek az adók növelik a termékek árát, de realizált bevételt biztosítanak az állami költségvetésnek.

Az egyik ilyen fogyasztáshoz kapcsolt adó az áfa, mely egy közvetett adó, tehát mindenki fizeti. Ennek az adónak az a célja, hogy elsősorban a fogyasztást, valamint a forgalmat megadóztassa.

Az áfa általános adó, tehát a termék, vagy a szolgáltatás teljes körére terjed ki és mindenki fizeti, valamint többfázisú, tehát a termelés valamint a forgalmazás minden szakaszában meg kell fizetni.

Az áfa adóalanya az a természetes vagy jogi személy, illetve szervezet, amely gazdasági tevékenységet folytat. Az áfa adótárgya az értékesítés.

Adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha például áruátadás, tehát teljesítés történik, és ha pénzfizetés, illetve számlakiállítás történik.

Ha árut hoznak be az országba az Európai Unió területéről, és a felek rendelkeznek közösségi adószámmal, akkor az eladó nem fog felszámítani áfát, mert a vevő majd a saját országában fizeti meg az adóhatóságnak. Ha például a vevő nem rendelkezik közösségi adószámmal, akkor az eladó a terméket úgy értékesíti, hogy az áfát ráteszi, de ezt a vevő a saját országában visszaigényelheti.
Ha az Európai Unió területén kívülről hoznak be árut az országba, akkor az importáfát az vámhatóság veti ki a vámteher részeként. Miután megfizettük, a nav-tól lehet önadózással ezt visszaigényelni.

Jelenleg az áfa értéke 27%, de a gyógyszerek, valamint a gyógyászati segédeszközöknél csak 5%.

Az adóalany mindig köteles számlát kibocsátani a termékértékesítésről, valamint a szolgáltatásnyújtásról a vevő részére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük