Kezdőlap » Fitnesz » Aerob vagy anaerob?

Aerob vagy anaerob?

Sokan hallották már ezt a két szót, de talán kevesen vannak tisztában a jelentésükkel. Ha azt mondom kardió edzés, akkor az vajon aerob vagy anaerob? Melyik alkalmas a zsírégetésre?

Nagyon fontos, hogy ha rá akarjuk szánni magunkat az edzésre, legyünk tisztában néhány alap információval. Nem árt tudni, hogy melyik mozgásforma, milyen cél eléréséhez segíthet hozzá bennünket. A következőkben az aerob és az anaerob közötti különbséget fogjuk tisztázni, hogy legközelebb már ne csengjen ismeretlenül ez a két szó.

Az aerob jelentése: oxigén felhasználásával. Hétköznapi tevékenységeink is mind aerob tevékenységek. Az alvás, a tévézés, séta buszra – azok a cselekvések aerobnak tekinthetők, amihez oxigént használunk fel. Természetesen tevékenység válogatja, hogy mennyire veszi igénybe a testünket. A kocogás, túrázás vagy lépcsőzés már alkalmas sporttevékenység.
Aerob mozgás közben elsősorban glikogént, glukózt és zsírt használunk fel amolyan üzemanyagként. Minél alacsonyabb az intenzitás és minél tovább csináljuk, annál nagyobb mennyiségű zsírt használunk el. Ha aerob módon edzettek vagyunk, akkor több zsírt tudunk elhasználni, mint egy edzetlen személy ugyanilyen intenzitás mellett.

Az anaerob gyakorlatok oxigénhiányában termelt energiát használnak fel. Ez származhat kreatin-foszfátból vagy kreatin-foszfát, glukóz és glikogén keverékéből. Ha nagy intenzitású és rövid mozgásokat tartalmaz az edzésünk, akkor kreatin-foszfátot fogunk használni (sprint, súlyemelés). Zsír lebomlására ezek a mozgások nem alkalmasak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzésmódszerek: Csökkenő és extra szériaedzés

Haladó edzésmódszerekről lesz most szó. Kezdők ne próbálkozzanak velük, mert nincs meg hozzá a tapasztalatuk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük