Kezdőlap » Ünnepek » Advent

Advent

Az latin eredetű advent szó jelentése: eljövetel, megérkezés. A december 25-e előtti négy hét időtartamát jelöli, Jézus születésének megünneplésére történő felkészülés, lelki megtisztulás időszaka, eredetileg 40 napig (Jézus pusztában történő böjtölésének ideje) tartott, amit a Gergely naptár rövidített le 4 hétre. A görögkeleti vallást gyakorlók ma is január 6-án ünneplik Jézus születését. A régi időkben a keresztények ezidő alatt szigorú böjtöt tartottak és hajnali misére jártak.

A mára az ebben az időszakban szinte mindenhol készített adventi koszorú a XIX. század végén alakult ki és terjedt el, bár az eredete a pogányság korára nyúlik vissza, amikor fagyönggyel, örökzölddel ünnepelték a téli napfordulót. A fagyöngy a kelták szent növényei közé tartozott. A fény megünneplése, az élet örök körforgásának tiszteletére díszítették magyalágakkal, fagyönggyel az ajtóikat.

Az adventi koszorúkat hagyományosan fenyőágakból készítik négy gyertyával, amelyek az advent négy hetét jelentik. Színei a zöld, piros, arany, amelyek a karácsonyi ünnepkör meghatározó színei, de lehet a zöld koszorún három lila és egy rózsaszínű gyertya is. Mivel mára divattá is vált és nemcsak vallásos emberek készítenek adventi koszorút, különböző formákban, anyagokból, színekben lehet kapni készen, vagy készíteni saját kezűleg, mindenféle anyagból és formában. A hagyományokból legtöbb esetben annyi maradt meg, hogy karácsony előtti negyedik vasárnapon gyújtják meg az első gyertyát és ezután minden héten eggyel több gyertya ég.

A szíveslátás jelzésére az ajtóra helyezett, gyertya nélküli koszorú szolgál.
Naptár is készül, ez leginkább a gyerekek számára jelent örömet, hiszen az advent időszakának minden napjára kerül valami apróság a napokat jelző zoknikba, dobozkákba – kinek-kinek ötletessége szerint.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük