Kezdőlap » Ünnepek » Advent kapujában

Advent kapujában

A régi paraszti világban Márton a gazdasági év zárónapja, ekkor kellett leróni a földbért. Frissen vágott fűzfaággal vesszőzték ilyenkor a jószágot. A vessző archaikus gonoszűző eszköz, így eshetett, hogy néhány vidéken a pásztor az asszonyát is megvesszőzte: kiűzött minden rontást, hogy advent időszakába tisztán léphessenek – a születés misztériumát csak tisztult lelkű ember élhette át. Egyes vidékeken szokás volt ilyenkor rétest sütni, a tészta nyújtása jelképezte Márton köpenyét. Jó hosszúra nyújtották, hogy a „hóköpeny” a meztelenkedő őszi vetést – Jézuska meztelen testét – betakarja a bő termés reményében. Ezen a napon került az istállókba a jószág, a pásztorok ekkor kapták meg bérüket. Márton ünnepén a ház küszöbén kakast vágtak, néhány napig nem dolgoztak. Ludat ettek és bort ittak. A libából régen a pap is kapott egy falatot – a legkevesebb húsú „püspökfalatot”.

Márton a pannóniai Savariában született 316 táján, a ma Szombathely részét képező Szentmártonfalván. A falu temploma előtti kút „Szent Márton kútja”, ennek vizével keresztelték meg Mártont. Apja fiatalon katonának adta, de Isten szavára elbocsájtását kérte a seregből. A császár gyávának titulálta, mire ő fegyvertelenül a csatasor élén sértetlenül haladt át az ellenség tömegén. Még katona korában Amiens felé haladva egy félmeztelen koldussal találkozva kettévágta köpenyét, s a felét a koldus meztelen testére borította. A köpeny másik felét a Merovingok nemzeti ereklyeként őrzik, a köpeny latin neve cappa, helye a capella, őrzői a capellanusok. Magyarra fordítva: köpeny, kápolna, káplán. Szent István a zászlaira Szent Márton képét festette, s Szűz Mária mellett Márton lett az ország patrónusa. Sok helyütt – főként felvidéken – az oltáron a „négy magyar szent király” látható kőből kifaragva: Márton, István, Imre, László. Királyaink a fehérvári Szent Márton templomban tettek koronázási esküt.

Erzsébet a lelkek tisztító erejét hozza el a Krisztus-születésre készülő embernek, a test föl-föllobbanó tüzét böjttel oltja. Sárospatakon született 1207-ben II. András és meráni Gertrúd lányaként. Thüringiába ment férjhez annak őrgrófjához, de hitvesi és anyai kötelességei mellett a szegények, betegek gyámolítója maradt egész életében. Egy alkalommal, míg férje vadászaton volt, egy undok „poklost” megfürösztött és hitvese ágyába fektette. Férjének hazajöttével bepanaszolták az esetet, s ő vad indulattal kivont karddal tépte fel a takarót. A poklos helyett azonban Jézust látta meg vérben, megfeszítve. Ettől fogva férje bocsánatért esdekelve mindenben támogatta Erzsébetet. Erzsébet férje halálát követően minden vagyonáról lemondott, kórházat alapított, s hamarosan meghalt. Legjelentősebb hazai emlékműve a kassai templom, melynek alapkövét V. István, zárókövét Mátyás tette le.

András napja az advent kezdetét hozza, s advent adta az egyházi év kezdetét is. Megálljt int a muzsikálásnak, „András zárja a hegedűt”, ilyenkor kezdődnek a disznótorok. Házasságszerző szent, a különböző vidékeken sokszínű szokásokkal segítette a házasodni szándékozókat jövendőbelijük megtalálásában.

A hajdan szent Mártonnal kezdődő várakozás mára négy hétre szűkült. A falu népe tartózkodott a zajos mulatságtól, a disznótorok is családias hangulatban, legfeljebb dudaszó mellett zajlottak. A duda ráncbaszedő mágikus hangszernek számított, régi történetek szerint még a vadabb kandisznók is meghunyászkodtak a „szavára”. Advent szentséges ízét a roráté adta. Számos vidéken úgy tartották, a roráté alatt zárva kell tartani a házakat, ólakat, mert a misére hívó harangszó elől a boszorkányok ide menekülnének. Csíkben a hajnali misén betlehemes játékot tartottak, innen indultak a házakhoz betlehemezni. És advent első vasárnapján a koszorú is elkészült, melynek szerkezete kör és kereszt. A karácsonyt megelőző valamennyi rítus a rendeződés, a csönd, a zártság játéka, a születésnek ágyaz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük