Kezdőlap » Adózás » Adókedvezmények

Adókedvezmények

Fontos lenne mindenki számára az adókedvezményekre vonatkozó változások követése, hiszen nem kevés összeget tudunk spórolni eme kedvezmények igénybevételével, tehát, ha jogosultak vagyunk rá, mindenképpen vegyük igénybe, hiszen a családi kasszában íly módon több marad, és talán ez hozzájárul a könnyebb megélhetéshez is.
Érdemes tudni, hogy családok életét jobbíthatja az a lehetőség, hogy a házastársak egymás közötti vagyonátruházásának esetén az átruházásnál fizetendő illeték alól mentesülnek, ez jelentős könnyítés adó szempontjából a családokra nézve.
Amennyiben első lakástulajdon megszerzéséről van szó, igényelhető kedvezmény is, ami a kifizetendő illetékre vonatkozik, hiszen lehetőség van pótlékmentes részletfizetésre. Viszont ez nem jár automatikusa, tehát ne mulasszuk el beadni a kérelmet ez ügyben az adóhatóságnál, ugyanis csak így tudjuk igénybe venni a kedvezményt, amit bárki korhatár nélkül megkaphat illetve a 12 havi pótlékmentes részletfizetési is nagy könnyítést jelent bárki számára.
Lehet, sokan nem is tudják, hogy adókedvezményre tudnak jogot formálni, abban az esetben, ha a kötelező befizetett egészségügyi biztosításuk összegét az egészségpénztárnál lévő egyéni számlájukon 24 hónapra lekötni. Ilyen esetben, abban az évben, amikor a lekötés megtörtént, az év végén a lekötött összegre 10% adókedvezményt lehet igénybe venni. Természetesen mindenki maga határozza meg, hogy mekkora összeget szeretne lekötni, az egész összeget, avagy a számlán lévő összeg egy részét, de arra ügyelni kell, hogy ha a lekötést még a lejárta előtt megszakítjuk, akkor a lekötött összeg után igénybe vett adókedvezményt 20%-kal növelten vissza kell fizetni abban az évben, amikor megszakítottuk a lekötést.
Mindenképpen érdemes körültekintőnek lenni és gondosan utána járni, hogy az adókedvezmények igénybevételéhez milyen feltételeket szabott meg az állam, és ha így teszünk, egy sor problémától mentjük meg magunkat a kedvezmények igénybevételekor.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Személyi jövedelemadó jellemzői

Személyi jövedelemadó más néven “szja” a magánszemélyek bármilyen jogcímen megszerzett jövedelmét adóztatja meg. Célja, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük