Kezdőlap » Adózás » Adókedvezmények magánszemélyek részére

Adókedvezmények magánszemélyek részére

A személyi jövedelemadót, közkeletű nevén az SZJA-t érintő egyik legfontosabb változás, a családi adókedvezményt igénybevevők körének bővülése 2014-ben. Azok a szülők, akik eddig nem tudták a jövedelem nagysága miatt teljes összegében érvényesíteni havonta a családi adókedvezményt, 2014.január 1-től, „családi járulékkedvezmény”-ként elszámolhatják az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból.

Másik fontos, SZJA-t érintő tétel, a betegségek után járó kedvezmény (személyi kedvezmény), ami bizonyos betegségtípusok után jár, és az SZJA összegéből levonható. Azok vehetik igénybe, akik a 335/2009(XII.29.) kormányrendelet alapján súlyosan fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvednek, valamint aki rokkantsági járadékban részesül. Igénybevételéhez a fogyatékosság fennállásáról kiállított igazolás szükséges. Az igazolást évente kell kiállítani, végleges állapotnál nem kell új igazolás.

A megfelelő igazolást, vagy kórházi osztály szakorvosa, szakambulancia, vagy – olyan orvosi dokumentáció alapján, amit szakorvos készített – a háziorvos állíthat ki. A kedvezmény mértéke a fogyatékossági állapot kezdő napjától érvényesíthető, addig, amíg ez az állapot fennáll. Egy fontos momentum, kizárólag az veheti igénybe, aki a betegségben szenved. Beteg gyermek után a szülő nem érvényesítheti a fizetendő SZJA megállapításakor. Év közben is elszámolható, de aki nem tesz adóelőleg nyilatkozatot, utólag az adóbevalláskor is érvényesítheti. Az, aki az állapota miatt ez korábban is igényelhette volna, az igazolás beszerzését követően, visszamenőleg elszámolhatja 5 éves elévülési időn belül, a korábbi bevallások önellenőrzésével. Összege, az igazolás kiállítását követően, az adóév első napján érvényes minimálbér összegének 5%-a. 2014.január 1-én a minimálbér összege 101.500 Ft, az elszámolható kedvezmény havi összege 5.075 Ft.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Személyi jövedelemadó jellemzői

Személyi jövedelemadó más néven “szja” a magánszemélyek bármilyen jogcímen megszerzett jövedelmét adóztatja meg. Célja, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük