Kezdőlap » Adózás » Adókedvezmény súlyos betegségben szenvedőknek

Adókedvezmény súlyos betegségben szenvedőknek

A 335/2009. sz. Kormányrendelet értelmében adókedvezmény vehető igénybe a súlyos betegségben szenvedőknél.

A betegség kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg igényelhető, 2014-ben ennek összege max.: 5075 Ft/hónap. A kormányrendelet melléklete tartalmazza azokat a súlyos fogyatékosságot jelentő diagnózisokat, amelyek után jár az összeg. Ezt a adókedvezményt nagyon kevesen használják ki mert nem tudnak róla és nem kellő tájékoztatást kapnak az egészségügyi intézményekben sem.

A betegnek évente ki kell állíttatnia a betegséget diagnosztizáló és kezelő szakorvosa által a nyomtatványt, aki kitölti (mely szükség szerint a NAV honlapjáról is letölthető) és ezt az igazolást a munkáltatónak kell év elején vagy év közben leadni, vagy önadózó esetében az adózási időszakban beadni a NAV-nak. Az adóból leírható havi összeg ugyan nem sok, de a havi gyógyszerek, egyéb kezelések töredékét biztosan kifutja. Pl.: Atópiás dermatitis (ekcéma) diagnózissal a gyermeknek tablettákra és krémekre, zsírozókra is szüksége van a teljes gyógyulás (mely hosszú évekig tart) érdekében. Sok szülő a méregdrága kenőcsöket nem biztos hogy meg tudná vásárolni, esetleg olcsóbb, nem olyan hatékony szerek vásárlására kényszerülne, de azok nem olyan hatásosak. Új bőrt ugyan a szakorvos nem tud adni a gyermeknek, de a komfortérzetét a teljes gyógyulásig nagyban javítja.

Jó hír, hogy a kedvezmény visszamenőleg is érvényesíthető: ha valaki évek óta szenved a kedvezményre jogosító betegségek valamelyikében, és arról igazolása is van, visszamenőleg is igényelheti azt az 5 éves elévülési időn belül.

Kellő tájékoztatást a hivatalos szerveknél és az egészségügyi intézmények szakorvosainál kaphatunk, utána kell érdeklődni, mert érdemes!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük