Kezdőlap » Adózás » Adókedvezmény fogyatékkal élőknek

Adókedvezmény fogyatékkal élőknek

Először is tisztázzuk- ki számít kedvezményezettnek betegségek szempontjából?

A közhiedelem szerint csak az számít fogyatékkal élőnek, akinek egy, vagy több végtagja hiányzik, vagy súlyosan sérült. Valójában fogyatékosságnak tekinthető a cukorbetegség, a lisztérzékenység, a gyomor- és bélrendszeri betegségek, a trombózis, illetve az asztma és a látás-vagy halláskárosodás is.
Azt, hogy a kedvezmény jár-e, azt a károsodás mértéke dönti el.

Fontos, hogy a kedvezményt igényelni kell, az adóhivatal magától nem adja. A betegségről pedig igazolást kell kérni. Nem szükséges a bevalláshoz csatolni, de öt évig kötelesek vagyunk megőrizni, az esetleges ellenőrzés végett.

Mik szerepeljenek az igazoláson?

– A súlyosan fogyatékosan személy azonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
– az igazolás kiadásának dátuma
– A fogyatékosság ideiglenességének vagy véglegességének megállapítása (Gyógyíthatatlan betegség esetén az orvosnak ezt az igazoláson jelölnie kell. Ebben az esetben nem kell évente újat igényelni.
– Ideiglenes igazolás esetén az érvényesség hatálya
– Az orvos aláírása

Mekkora összegre számíthatunk?

Az érvényben lévő rendelet alapján a mindenkori minimálbér 5%-ának megfelelő összeg igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból. Kizárólag súlyos fogyatékosságban szenvedő személy igényelheti vissza a saját jövedelme utáni adóból.

Jó hír, hogy utólagosan is visszaigényelhető. Ha eddig nem tettük volna meg, max 5 évre visszamenőleg igényelhető, ill. annyi időt, amióta a betegség (fogyatékosság) fennáll.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Személyi jövedelemadó jellemzői

Személyi jövedelemadó más néven “szja” a magánszemélyek bármilyen jogcímen megszerzett jövedelmét adóztatja meg. Célja, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük