Kezdőlap » Adózás » Adókedvezmény ételallergiásoknak

Adókedvezmény ételallergiásoknak

A táplálékallergiában szenvedő emberek száma évről évre egyre nagyobb számban emelkedő tendenciát mutat. Hazánkban is nagyon sok ember él ezzel együtt. Az ő gyógyszerezésük és étkezésük igen speciális, igen súlyos anyagi terhet ró rájuk. Az ebben érintettek sokszor nem is tudják, hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe, ezáltal is segítve az életkörülményeiket.
A lisztérzékenység súlyos fogyatékosságnak minősül, ezért ebben a felszívódási zavarban szenvedő betegek adókedvezményt igényelhetnek. Hasonlóképpen a tejfehérje- és laktóz érzékenységben szenvedő betegeknél.

Az igazolást, amely az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményre jogosít, szakorvos állítja ki. Ez lehet annak a kórháznak a szakambulanciáján rendelő orvos szakvéleménye, aki kezeli a beteget, illetve aki diagnosztizálta a betegséget. A beteg háziorvosa is kiállíthat ilyen igazolást, szakorvosi vélemény alapján. Ezek általában ideiglenes igazolások, évente meg kell újítani.
Amennyiben a fogyatékosság véglegességét állapítja meg a szakorvos, akkor végleges igazolást állítanak ki.

A kedvezmény összege az adott adóév első napján érvényben lévő havi minimálbér 5 százaléka. Ez 2014-ben havi 5.075 forintot jelent.
Fontos megjegyezni, hogy ez nem segély, és nem is támogatás. Alanyi jogon jár, és a Kormányrendeletben szabályozott betegségekben szenvedők vehetik igénybe.
Mivel adókedvezményről beszélünk, ez a megszerzett jövedelmet terhelő adót csökkenti. Így, aki nem rendelkezik jövedelemmel, vagy a jövedelme adómentes, az nem tudja igénybe venni ezt az adókedvezményt.
Érdemes tehát utánajárni, beszerezni a szükséges orvosi igazolásokat, dokumentumokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Személyi jövedelemadó jellemzői

Személyi jövedelemadó más néven “szja” a magánszemélyek bármilyen jogcímen megszerzett jövedelmét adóztatja meg. Célja, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük