Kezdőlap » Betegségek » Adenovírus

Adenovírus

Emberi és állati megbetegedésekért felelős vírusvsoport, melynek első tagjait sebészileg eltávolított torokmandulákból és adenoidokból (innen származik a nevük) garatmandulákból izolálták. Az emberi megbetegedéseket okozó adenovírusok legalább 30 típusból állnak. Szövettenyészetben jól tenyészthetők, jellegzetes sejtpusztulást okoznak. Zömük az általánosan használt laboratóriumi állatokat nem betegíti meg. Az adenovírusokat típusspecikfikus savóval különítik el. Az általuk okozott megbetegedések a következők: lázas garatgyulladás, ritkábban gyomor-bél tünetek is jelentkeznek. Úgyszólván az egész világon észlelhető. Adenovírusos tüdőgyulladás (főleg kisebb gyermekeknél), amelyet nem lehet az egyéb tüdőgyulladástól elkülöníteni.

A szem kötőhártyájának gyulladása szőrtüszőgyulladással, máskor általános tünetekkel kombinálva jelentkezik. A megbetegedés általában 3-5 napon belül gyógyul. Járványos szaruhártya és kötőhártya gyulladás. Mindezt a fül elötti nyirokcsomók gyulladása kíséri. Gyakran szemészeti vizsgálatoknál használt műszerek és nem megfelelően fertőtlenített kéz közvetíti. A fertőzés forrása a vírusürítő ember, de légúti és szemváladék, valamint széklet is közvetítheti. A szerzett immunitás típusspecifikus és tartós. Biztos diagnózishoz csak vírusizolálás útján lehet jutni. Megelőzése főleg zárt közösségekben (bölcsőde, óvoda, iskola, rendőrség, katonai tábor, stb. ) eredményes. Oltóanyaga körülbelül 90 százalékos védettséget eredményez, egyenlőre kísérleti állapotban van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük