Kezdőlap » Betegségek » Addison-kór

Addison-kór

Az Addison-kór, más néven bronzkór a mellékvesekéreg elégtelen működése (csökkent hormontermelés) esetén kifejlődött betegség, mely nevét leírójáról, Thomas Addison (1793-1860) angol orvosról kapta. Legtöbbször a mirigyállomány tbc-s pusztulása okozza, a tünetek súlyossága a mirigyszövet pusztulásának mértékétől is függ. A tüneteket a só és vízforgalom (só, víz háztartás) zavara jellemzi. Kezdetben a vizeletelválasztás fokozott, a beteg a vizelettel igen sok NaCl-t és vizet veszít, ugyanakkor a kákiumsók kiválasztása csökken. Ennek következtében a vérplazma nátriumkoncentrációja alacsonyabb, káliumkoncentrációja magasabb lesz az átlagnál. A vízveszteség következtében a vér besűrűsödik, megkevesbedik a keringő vérmennyiség, esik a vérnyomás és romlik a szervek vérellátása.

A vesekeringés megromlása a veseműködés elégtelenségére, a vizeletelválasztás csökkenésére, ennek következtében a vér kóros anyagcseretermékeinek és úgynevezett maradéknitrogén koncentrációjának emelkedésére vezet. A szívműködés a csökkent vérellátás és a vér tetemes káliumtartalma miatt gyengül. Ehhez járul még, hogy a vese az anyagcsere folyamán keletkező savakat nem tudja kiválasztani és a vér vegyhatása egyre inkább savi irányba tolódik. Fontos tünete még a bőr és nyálkahártyák barnásvörös elszineződése, ezért nevezik bronzkórnak is.

Az elszíneződést a bőr pigmenttartalmának fokozódása okozza. A nagyfokú izomgyengeség a szénhidrátanyagcsere zavarával és az izomzat glikogéntartalmának csökkenésével függ össze.A mellékvesekéreg működésének akut megszűnését addisonos krízisnek nevezik. Orvosi segítség nélkül ez igen súlyos, halállal végződő állapot. Kialakulhat krónikus mellékvesekéregelégtelenség fokozódásakor, de sokszor akut infekcióban is. Gondos kezelés ma már az addisonos betegeket megmenti. Megfelelő hormonkezeléssel a só és vízforgalom, valamint az anyagcsere zavarai megszüntethetők. Addison-kórban szenvedett Jane Austen, a Büszkeség és balítélet szerzője, valamint J. F. Kennedy amerikai elnök is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük