Kezdőlap » Látnivalók » Achilleion

Achilleion

Korfu szigetének varázslatos tájai között bújik meg Erzsébet császár- és királyné egykori impozáns klasszikus palotája az Achilleion. A palotához impozáns park társul melynek szobrai az antik világot varázsolják elénk. A múzsák kertjéből juthatunk el a kert többi szintjére. A szépen kialakított bejáratot a két „támadni készülő birkózó” díszíti, melyek eredetije a Nápolyi Régészeti Múzeumban található, egymással szemben állnak kétfelől, örökké készen arra, hogy egymásnak ugorjanak. Az itt képződő kis teraszt egyetlen szobor uralja. Az Achilleion legszebb szobra a „Haldokló Akhilleusz”. A mű eredetileg ott állt, ahol ma a „Győztes Akhilleusz”. II. Vilmos német császár parancsára történt a helycsere, mert a császár több teret akart biztosítani saját kedvencének. A „Haldokló Akhilleusz” a német képzőművészeti főiskola igazgatója, Ernest Herter műve.

A hírneves szobrász szívesen választott témát a görög mitológia világából. Az Akhilleusz szobor a legjobb alkotásai közé sorolható. Erzsébet egy kicsiny gipsz vázlatát látta a műnek, mely nagyon megtetszett neki. Azonnal megrendelte az életnagyságú mását és elhelyezte a kastély kertjében. A fehér márványból készült szobor arányai tökéletesek, szépsége páratlan. A hőst sebesülten ábrázolja, amint megpróbálja eltávolítani a nyilat a sarkából, az egyetlen sebezhető pontjáról. A művésznek sikerült élethűen ábrázolnia a hősnek ezt az utolsó testi és lelki erőfeszítését.
A haldokló Akhilleusz teraszáról az utolsó teraszra érkezünk. A lépcsőforduló pihenőjében két szoborra leszünk figyelmesek. Az egyik Démétér istennőt, a másik pedig a Heszperiszek egyikét ábrázolja. Közöttük márvány fürdőkád, amely ugyanúgy, mint a fasori párja a palota berendezéséből származik. A két szobor előtt a lombok között hirtelen feltűnik a márványban faragott Phrüné, kezében számára „haszontalan” leplével, szépsége és ifjúsága teljében. A Kr.e. IV. századi hetaira Thesszáliából származott. Páratlan szépsége miatt több híres szobrász modellje volt., akik benne látták Aphrodité istennő személyének megtestesülését. Amikor emiatt istenkáromlás vádjával a bíróságra hurcolták, ügyvédje, Hüpereidész védőbeszédje végén lerántotta a leplet, hogy bizonyítékul a szép testet is bemutassa. A szobroktól balra egy zárva tartott kicsiny kapu, egy erdőbe vezető kijáratok közül. Mögötte látható Lord Byron szobra. A mélyen elgondolkodó költőt ülve ábrázolja az alkotás pillanatában. Erzsébet csodálta az angolt, úgy érezte, vágyaik és reményeik közösek.

A terasz szélén emelkedik a „Győztes Akhilleusz” hatalmas szobra, II. Vilmos adománya a palotának. Márvány talapzatával együtt magassága meghaladja a 11 métert. A teljes fegyverzetben ábrázolt harcra készen álló hős Vilmos császárnak a hatalomról, s az erőről alkotott felfogását hivatott megtestesíteni. Akhilleusz ezen szobra a német Götz alkotása, aki elsőként a Vilmos teremben őrzött makettját készítette el a műnek. Hatalmas mérete miatt a szobor darabokban érkezett Korfu szigetére és csak ott állították össze. Egyes elméletek szerint a lándzsahegy és a sisak aranyozott volt, hogy a szobor már messziről látható legyen a tenger felől. A talapzatán álló feliratot a második világháború ideén semmisítették meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük