Kezdőlap » Növények » A zuzmók élete

A zuzmók élete

Észak-Amerika csodálatos zuzmói, egy összetett szervezetek. Szénhidrátot termelnek a fotoszintézis során, amely aztán táplálékul szolgál a gombáknak. A gomba biztosítja számára a folyamatos ellátást, a nedvességet.

A zuzmó nem igazi moha, mint a moha vagy egy párlófű (amelyek fotoszintetizáló növények). Így a bársonyos zöld moha, amely gyakran nő a fák oldalán, és más felületeken, biológiailag teljesen más, mint a zuzmó.

Minden kontinensen megtalálhatók, beleértve az Északi-sarkot és az Antarktiszt is. Rendkívül szívósak, meg tudnak élni bármilyen éghajlaton és bármilyen magasságban is.
Általában 3 dologra van szükségük a növekedéshez és a megfelelő életkörülményhez. Ezek pedig a zavartalan felület, tiszta levegő valamint az idő.

Zuzmó bárhol kialakulhat. Például kéreg vagy hasított fa alatt, kő, talaj és bármilyen más természetes felületen. Telepet is létre tud hozni üvegen, fémen, műanyagon és ruhán.
Fontos partnerei a természetes ökoszisztémának.

A növényt nem tudja károsítani, ez a gondolat helytelen, mert sokan így gondolják. Pedig ez nem igaz. Sem a kérgen nem károsít semmit. Nem vesz el mástól tápanyagot. Sokan azért gondolják, ezt, mert van, amikor a zuzmó kissé elszaporodik. Ez csupán annak köszönhető, hogy a napfény behatol a kéreg alá, ami kedvez az algáknak, és ez által elszaporodnak.

Néhánynak antibiotikus tulajdonsága van. Európában kenőcsökként is használják, és egyéb kereskedelmi termékekként. Segíti a sebgyógyulást is. És igen ígéretes számos rákos megbetegedés elleni küzdelemben és vírusos fertőzések ellen, köztük a HIV ellen is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük