Kezdőlap » Betegségek » A zsíros bőr

A zsíros bőr

Háromféle bőrtípust különböztetünk meg: zsíros bőr, normál, és száraz bőr. A legtöbb ember ún. kevert típusú bőrrel rendelkezik. A bőr zsírosodása az arcon fordul elő leggyakrabban, míg a karok, lábak bőre általában szárazabb.
A bőr típusa ezenkívül a hormonális változásoktól is függ, hatással van rá az életkor, az aktuális évszak, és az egészségi állapot.
A zsíros bőr akkor alakul ki, ha a bőrben található faggyúmirigyek túl nagy mennyiségű faggyút állítanak elő. Legtöbbször az arcbőr és a fejbőr válik zsírossá. Ritkábban a háton, a mellkason és az egyéb régiókban is előfordulhat. Kivételt jelent a tenyér, és a talp bőre: itt nem alakulhat ki felesleges zsírréteg, mivel nem találhatóak faggyúmirigyek a bőrben.
A zsíros bőr felső rétege, a hámréteg megvastagszik. A pórusok kitágulnak, a bőr gyakran sápadnak, elégtelen vérellátásúnak hat, olajosan csillog. Ezenkívül gyakran előfordulnak mitesszerek, pattanások, melyeket a pórusok eltömődése okoz. Zsíros fejbőr esetén a haj is gyorsan zsírossá válik. A faggyúmirigyek túlműködését, a zsíros bőr kialakulását például a nem megfelelő táplálkozás, vagy a stressz is előidézheti.
A bőrt a zsírosodás oka, és fokozata függvényében kezelnünk kell. Enyhébb zsírosodás esetén elegendő lehet a rendszeres tisztítás. Fontos, hogy kerüljük a zsíros testápolók, krémek használatát. Súlyosabb esetben kérjük bőrgyógyász tanácsát: akár orvosi kezelésre is szükség lehet.
Egyes esetekben a zsíros bőr betegségek kísérőjelenségeként is megjelenhet, a kiváltó okot ilyenkor mindenképpen kezeltetni kell.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük