Kezdőlap » Fogyókúra » A zsírégető pulzustartomány mítosza

A zsírégető pulzustartomány mítosza

“Aki futás során hatásosan szeretné égetni a zsírt, lehetőleg lassan kell futnia”: a tévhit makacsul tartja magát. A fogyni vágyók az úgynevezett zsírégető tartományban igyekeznek tartani a pulzusszámukat, úgy gondolják, ezáltal a lehető legtöbb zsírt égetik el.
Különbséget kell tennünk azonban az abszolút és a relatív zsírégetés között. A zsírégető pulzustartomány percenként 110-130 közötti pulzust jelent. Ha lassan futunk, és a szívfrekvenciánkat ebben a tartományban tartjuk, a szervezetünk valóban viszonylag kevés energiát vesz fel a szénhidrátraktárakból, és többet zsírból. Amennyiben a futás tempója gyorsabb, százalékos arányban nézve valóban több energiát nyerünk szénhidrátból. Az abszolút mennyiséget nézve azonban, mivel a magasabb pulzus esetén több kalóriát égetünk, az elégetett zsír mennyisége is magasabb.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak azzal segítjük elő a zsírégetést, ha teljes erőbedobással, kimerítő sprinttel próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. Amennyiben lassan futunk, azzal is elősegítjük a zsírégető folyamatokat, és hosszú távú, tartós fogyást érhetünk el. Aki a felesleges testzsírtól meg szeretne szabadulni, a negatív kalóriamérlegre kell odafigyelnie. Más szóval, több energiát kell felhasználnia, mint amennyit a szervezetbe juttat.
Összefoglalásképpen tehát két dolgot érdemes megjegyeznünk. Az edzés alatti zsírégetés, és a negatív kalóriamérleg miatti zsírbontás két különböző fogalom. Nincs zsírégető pulzustartomány, amelyet edzés alatt figyelembe véve a felesleges kilókat gyorsabban el tudnánk tüntetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az olasz nők alakjának titka

A legtöbb nőt nem hagyja hidegen az alakformálás témaköre. Az olaszországi hölgyek nőiesen karcsú vonalait …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük