Kezdőlap » Fogyókúra » A zsíranyagcsere

A zsíranyagcsere

A szénhidrátok mellett a zsírok a szervezetünk fontos energiaforrásai. Ami azt illeti, a zsír jóval “hatékonyabb”, mint a szénhidrát és a fehérje. Jóval magasabb az energiasűrűsége, tehát kalóriában gazdag. Egy gramm zsír 9 kilokalóriát tartalmaz, több, mint kétszer annyit, mint ugyanekkora mennyiségű fehérje vagy szénhidrát (4 kcal).
A zsíranyagcsere során az állati vagy a növényi eredetű zsírok a bélben történő emésztés során először zsírsavakra és gliceridekre bomlanak. Ezeket az anyagokat a vér transzportálja tovább, többek között a májba.
A zsírok nem csak az egyik legfontosabb energiahordozót és energiaraktárat jelentik a szervezetünkben, hanem az úgynevezett anabolikus – sejtépítő, energiaigényes – folyamatokhoz is szükségesek. Így a zsírok szerepet játszanak például a sejtmembránok és a hormonok keletkezésénél.
Amennyiben több zsírt veszünk magunkhoz, mint amennyit a szervezetünk felhasznál, a felesleges energiát a szervezet eltárolja, zsírszövetek formájában. Ha hosszabb ideig nem jut megfelelő mennyiségű táplálék a szervezetünkbe, a testünk az energiaraktáraihoz, a zsírszövetekhez folyamodik, hogy a szükségletét fedezni tudja.
Ez azt is jelenti azonban, hogy aki hosszabb távon több zsírt fogyaszt (vagy egyéb energiadús élelmiszert), mint amennyit a szervezete eléget, a testsúlynövekedés veszélye fenyegeti. Azonban az, hogy elfogyasztott zsír közvetlenül beépülne a szöveteinkbe, egy tévhit. A zsiradékok a bélben mindenképpen zsírsavakra és glicerinre bomlanak, ezeket az anyagokat tárolhatja el a szervezet, zsírszövet formájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyerekek súlyára tett megjegyzések károsabbak, mint gondolnánk

A gyermek számára fontos mások véleménye: a súlyával kapcsolatos negatív megjegyzések rendkívül káros következményekkel járhatnak. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük