Kezdőlap » Egészséges életmód » A zsálya egészségre gyakorolt hatásai

A zsálya egészségre gyakorolt hatásai

A zsálya (Salvia officinalis), vagy más néven orvosi zsálya, kerti zsálya az ajakos virágúak nemzetségébe tartozó növény. Vadon tömegesen megterem Európa déli részein, idehaza termesztett bokros, 70-90 centiméter magasságú illatos félcserje.

Virágzáskor a fiatal, lágy hajtások 15-25 centiméter magasak, szőrzetük molyhos jellegű. Levelei keresztben átellenesen állóak, a felsőbbek ülősek, valamint nyeles szerűek. Az alsóbb levelei alján felfedezhető páros, illetve magában külön álló cimpák. A szár felsőbb részein levő virágai hármasával álfüzér szerűen vannak. Ibolyakék, néha rózsás vagy fehér színű pártája június-július körül virágzik.

A gyűjtésénél érdemes odafigyelni, hogy a száraktól leszedett, csak a kifejlett ép leveleit válogassuk. Az összegyűjtött, körülbelül 4 kilogrammnyi friss levélből nem több mint 1 kilogramm száraz termék nyerhető ki. A használni kívánt drognak tartalma 2 százalék illóolaj, 5-8 százalék keserűanyag, savanyú glikozidát, gyanta, fumársav, katekincsersav, oleandolsav, oxitriterpénsav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogénhatású anyagok, fitonciád, amely a tbc bacilusok ellen nagyon hatásos. Illóolaj tartalmában fellelhető 20-50 százalék tujon, 9-15 százalék borneol, 15 százalék eukaliptol, valamint linalool.

Belsőleg használhatjuk forrázatként fertőtleníteni a húgy utakat, ellenszere a bélhurutnak, valamint meggátolhatjuk a legyengítő izzadásokat is vele. Külsőleg használható gyulladásos testrészeink kezelésére, valamint borogatáshoz is megfelelő. Zsályalevélből készített fürdő esetén még az aranyeres bántalmak ellen is megfelelően alkalmazható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük