Kezdőlap » Egészséges életmód » A zöldségek és gyümölcsök a lelki egészségnek is jót tesznek

A zöldségek és gyümölcsök a lelki egészségnek is jót tesznek

A zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünknek is jót tesz. Legalábbis erre az eredményre jutottak egy Nagy-Britanniában, 14 000 ember részvételével végzett kutatás során.

A kutatók azt vizsgálták, milyen mértékben befolyásolják a résztvevők általános közérzetét, hangulatát a különféle evési szokások, a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás. A gyümölcs-, és zöldségfogyasztás az eredmények alapján összefüggést mutatott a hangulat pozitív változásaival. Azok között, akik kifejezetten jó közérzetről számoltak be, egyharmad volt azok aránya, akik legalább nap 5 adag gyümölcsöt, vagy zöldséget fogyasztottak. Azok aránya, akik kiegyensúlyozott lelki életről számoltak be legfeljebb egy adag zöldség-, vagy gyümölcsfogyasztás mellett, kifejezetten alacsony volt. Az adatok arra utalnak, hogy a jó közérzet, a lelki egyensúly a gyümölcs-, és zöldségfogyasztással párhuzamosan növekszik – foglalják össze az eredményeket a kutatók.

A különös összefüggésnek többféle oka lehet. A testi betegségek, panaszok az általános közérzetet is rontják, így a gyümölcsök és zöldségek egészségmegőrző hatása közvetve a lelki egészségre is hatással lehet. A jó hangulatra, a megnövekedett optimizmusra, boldogságérzetre és önbizalomra ez azonban még nem ad egyértelmű magyarázatot: a témában még további kutatások szükségesek. Biztosnak látszik azonban, hogy a zöldségek, és gyümölcsök fogyasztásával nemcsak fizikai egészségünk, hanem lelki egyensúlyunk megőrzését is segíthetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük