Kezdőlap » Növények » A zöldborsó

A zöldborsó

A pillangós virágúak csoportjába tartozó egynyári növény a borsó. A borsó lágyszárú növény, amely az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye. Ami fontos fehérjeforrásnak számít az étkezésben. A borsó latin neve Pisum sativum. Hazánkban a veteményes kertekben mindenütt megtalálható zöldségféle. de nagyüzemi termelése elsősorban a Tiszántúlon és a Dunántúl alakult ki.

A borsó termesztett változatai több vad őstől származnak, melyet i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia déli és központi területein, Afganisztánban és Iránban kezdték termelni. A magját már február végén, március elején el lehet ültetni, a hideget jól tűri. A talajban nem válogatós, vízigénye közepes. A növény gyökere mélyre hatoló, az oldalgyökerei gazdagon behálózzák a talajt. A gyökereken nitrogéngyűjtő baktériumok élnek. A növény hajtása felálló, vagy elfekvő viaszos bevonatú dudvaszár, amely levélkacsban végződik. A hamvas szárnyasan összetett leveleinek, széles pálháik vannak .

A fehér virágai magányosak, vagy kevés tagú fürtben áprilistól júliusig virágoznak. A borsó bokor termése hüvelyes. Ügyelni kell arra, hogy a megfelelő időben szüreteljük, mert ha túl korán szedjük, akkor alacsony lesz a termésátlag, ha túl késő, akkor pedig a minősége romlik. Fogyasztható frissen akár nyersen, akár főtten. Azonban, ha fagyasztani akarjuk, akkor törekedjünk arra, hogy két-három órán belül feltudjuk dolgozni. Három fajtacsoportot különböztethetünk meg a cukorborsót, a kifejtő borsót, és a velőborsót. A borsó termését régenszáraz állapotban fogyasztották.

A borsó fogyasztása a 15–16. századtól jött szokásba Nyugat-Európában. Ezt követően eleinte a hüvelyével együtt főzték meg. A száraz borsó legnagyobb része borsódaraként az állattenyésztésben kerül felhasználásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük