Kezdőlap » Egészséges életmód » A zöld tea az agyműködést is serkenti

A zöld tea az agyműködést is serkenti

A rákmegelőzéssel kapcsolatban a zöld tea már régóta a kutatások fókuszába került. Azonban, mint nemrég kiderült, az agyi teljesítmény javulásához is hozzájárulhat az egészséges ital. Különböző tanulmányok szerint a zöld tea pozitív hatással lehet a kognitív teljesítményre.

Egy svájci klinika kutatói úgy találták, hogy a zöld tea összetevői javítják az agyi kapcsolatokat. Ez azt jelenti, hogy a különböző agyterületek hatékonyabban együtt tudnak működni egymással – ezáltal a gondolkodási képesség is javul. A jelenséggel kapcsolatban végzett kísérletek is kimutatták, hogy a tesztalanyok a zöldtea-kivonat fogyasztása után szignifikánsan jobb eredményeket értek el, elsősorban a rövidtávú memória javulása miatt.

A tanulmány során a résztvevők egy zöldtea-kivonatot tartalmazó üdítőitalt kaptak. Az ital hatását az agyra a kutatók mágneses rezonancia tomográfiával (MRT) mérték, miközben a kísérleti alanyok memóriával kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Az MRT a különböző agyterületek közötti kapcsolat jelentős javulását mutatta. A kutatás eredményei szerint a zöld tea pozitív hatással lehet a rövidtávú memóriára, a teljesítőképességre, illetve az agyi szinapszisok átvivőképességére.

A gyakorlatban is rendkívül hasznos lehet a zöld tea agyi kapcsolatokat javító hatása: a kutatók szerint akár az időskori demencia kezelésében is segíthet. Azonban akár egy vizsga, vagy komolyabb teljesítményt, koncentrációt igénylő feladatok előtt is segítségünkre lehet egy csésze zöld tea, illetve a zöldtea-kivonatot tartalmazó készítmények. A kávé, és a csokoládé fogyasztása helyett jobb választást jelenthet a zöld tea: az átmeneti javulás helyett segíthet a teljesítmény tartós növekedésében. A teában található koffein, a kávé koffeintartalmával ellentétben lassan, fokozatosan fejti ki a hatását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük