Kezdőlap » Internet » A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek között egy aukciós oldal is. Az ilyen jellegű honlapokra bárki, bármilyen tárgyat – könyveket, számítástechnikai eszközöket, ruhákat, stb. – feltölthet és árulhat.

2000-ben két francia civil szervezet eljárást kezdeményezett a Yahoo! ellen a francia bíróság előtt, mert az aukciós oldalra felkerült egy horogkeresztes egérpad, mint eladó tárgy. A francia törvények tiltják, hogy a nyilvánosság elé ilyen tárgyak kerüljenek.

A Yahoo! nem ismerte el felelősségét, indokai a következők voltak:
1) a francia bíróság nem rendelkezik felette joghatósággal,
2) a tárgyak közzétételében csak passzív közvetítő szerepet tölt be
3) az amerikai első alkotmány-kiegészítésben foglaltak alapján jogszerű az ilyesfajta tárgyak közzététele,
4) nem tudják megkülönböztetni a felhasználókat nemzetiségük szerint, így a francia állampolgárokat sem képesek kiszűrni.

A francia bíróság megállapította saját joghatóságát, hiszen a Yahoo! kereskedelmi tevékenységet is végzett Franciaország területén, s ezt a honlapokon található francia reklámok fellelhetőségével támasztotta alá. Továbbá a Yahoo! a feltöltött tárgyak között válogatott is, így nem engedte például élő állatok, emberi szervek, fegyverek, cigaretta, kábítószer, stb. közzétételét sem. A bíróság kötelezte a Yahoo!-t a francia felhasználók kiszűrésére, de ennek nem tett eleget az internetes portál, csupán figyelmeztetéseket helyezett el az általa üzemeltetett oldalakra. Később ugyan kizárta a náci tárgyak hirdethetőségét az aukciós honlapról. Ennek ellenére – sikerrel – kérte az amerikai bíróságot arra, hogy állapítsa meg azt, hogy a francia bíróságnak nincs felette joghatósága.
Konklúzióként levonható, hogy lehetetlen és torzító hatású lenne, ha a különböző szolgáltatóknak figyelembe kellene venni az egyes országok jogszabályait. Másrészről viszont a világ minden államának joga van ahhoz, hogy a saját jogrendszerére tekintettel legyenek más állampolgárok, más nemzetek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az iternet technikai felépítése

Az internet a felhasználók sokaságát köti össze oly módon, hogy lehetővé teszi bizonyos elosztott rendszerek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük