Kezdőlap » Ital » Milyen a jó whisky készítésének folyamata?

Milyen a jó whisky készítésének folyamata?

A férfiak körében manapság egyre népszerűbb ital Európában is a whisky. De vajon hogyan is készítik?

Az igazi whiskyt természetesen Skóciában készítik, így ezzel a módszerrel ismerkedjünk meg. Az ital alapja a gabonapép amit erjesztéssel készítenek, és tulajdonképpen ettől lesz a whiskynek olyan íze, amit mi is ismerünk. Sokan azt állítják, a kukorica whisky alapjául nem a gabonapép szolgál, azonban minden típusú whiskyhez ugyanezt az alapot használják. A legjobb, ha az italt tölgyfahordóban legalább három évig érleljük, mivel így jön ki igazán az íze. A három éves whiskyk ereje általában 40 %, de az ízfokozók segítségével ezt az értéket lehet növelni. Vannak olyan fajták is, amiket 6-8 évig is érlelnek a tölgyfahordóban, ezeket azonban már drágábban is árulják, mivel az ilyen fajtáknak az íze sokkal dominánsabb, mint a fiatalabb típusoknak, másrészt pedig sokkalta sötétebb színük is van, ami az erejükre is utal. Azt a whiskyt ami mi magyarok is fogyasztunk, egyfajta keveréssel állítják elő. Azért kell keverni, mert nem minden évjáratú italnak van ugyanolyan íze, azonban egy nevesebb márkának nem változhat üvegenként és évjáratonként az ízvilága, ezért egy keveréket csinálnak a különböző évjáratú italokból, azután pedig még egy évre visszatöltik a tölgyfahordóba. Miután ezt megcsinálták, akkor kapjuk majd meg a megszokott, whisky ízt.
A whisky a karakteres ízét annak köszönheti, hogy a hozzávalókat sokáig érlelik, így mutatkozik meg az az ízvilág ami ezt az italt teljessé teszi. A skót tradicionális alapanyagok a következők: forrásvíz, ami az ital alapját adja, és a maláta, amitől egy kicsit gabonás íze lesz. A különböző élesztőktől édeskés ízt kaphat, ahogy tölgyfahordótól is, viszont a levegőtől sós hatás lesz érezhető benne. Az érlelés időszakaiban az ital állaga is folyamatosan változik, fiatal korában áttetsző opálos hatása van, azonban minél többet áll, úgy sűrűsödik, és ha nem kap minimális napfényt a hordó, akkor az ital nagyon sötét színt is magára ölthet. A hordók között is van többféle, a fiatal tölgyből készülteket öreg whiskyk készítésére ajánlják, az idősebb 40-50 éves fából készült hordókat, pedig 2-3- évig érlelendő italokhoz.

 

 

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ivólevek, zöldséglevek eltevése üvegekbe

Kertünk gyümölcseit és zöldségeit fáradságos munka árán, ám örömmel tehetjük el a téli időszakra, amikor …

1 hozzászólás

  1. A skót whisky semmivel nem „igazibb”, mint bármelyik másik. A ma ismert formájában ugyanúgy csak az 1800-as években alakult ki, mint az ír, az amerikai vagy a kanadai. A korábbi évszázadok whiskyje annyira ocsmány volt (még korabeli mércével is), hogy az semmilyen ma ismert röviditalhoz nem fogható, vagyis a skótok hagyománya nem ér többet, mint másoké. (És mellesleg nem is régibb, mint az íreké.)

    A leggyakrabban fogyasztott skót whiskyt, a blended scotch-ot egyáltalán nem csak az egyenletes íz miatt keverik, hanem két nagyon különböző whiskyfajtából áll: az egyik az ízt adja (malt scotch), a másik pedig nagyon olcsó (grain scotch). Ez utóbbi igazából nagyon is távol áll a whisky eredeti hagyományaitól, mivel gyakorlatilag csak fahordóban érlelt tisztaszesz; sokáig nem is tekintették igazi whiskynek, csak tölteléknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük