Kezdőlap » Növények » A vöröshagyma, mint gyógynövény

A vöröshagyma, mint gyógynövény

A népi gyógyászatban gyakran használják a liliomfélék családjába tartozó vöröshagymát. A vöröshagyma gyógyhatás már az ókorban is ismert volt. Az ókori Egyiptomba Ízisz szent növényeként emlegették. A növekedés és a termékenység szimbóluma volt.

A középkor óta Wales jelképe lett, mivel a segítségével csatát nyertek a kelta walesiek. A történet szerint Szent Dávid szerzetes aki csak kenyéren és hagymán élt, ugyanezt az étkezést ajánlotta a katonáknak is. Majd a győztes csata után a hagyma belekerült Wales címerébe. Széles körű használata a 17-18 sz. táján terjed el. A makói vöröshagymát a 18. századra már szinte egész Európa ismerte. A hagyma különösen nyersen egészséges, mert sok benne az ásványi só és a vitamin.

Mivel rendkívüli melegítő hatása van, ezért lázas betegnek nem ajánlott fogyasztani. A tápértéke és gyógyhatás is szinte megegyezik a fokhagymáéval. A hagyma jótékony hatását már tudományosan is bebizonyították. A népi gyógyászatban főleg hurutos állapotok, légúti megbetegedéseknél alkalmazták, de vérhas ellen, sőt a pestisjárványkor is használták. Napjainkban elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására, valamint a szívroham rizikóinak csökkentésére alkalmazzák.

Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre és az emésztésre. Azonban nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert cukortartalma révén felfúvódást okozhat, illetve a hagyma migrénrohamot válthat ki. Baktérium ellenes hatását már nagyon régóta ismerik, emellett növeli ellenálló-képességet is. Ha nyitott sebre, pattanásra vagy baktériumok okozta kelésekre hagymát helyezünk akkor nem csak enyhül a fájdalom, hanem a tisztító, érlelő hatása miatt gyorsabb a gyógyulás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük