Kezdőlap » Növények » A vörös lencse

A vörös lencse

A vörös lencse a sokszínű lencsecsalád tagja, a dél-ázsiai konyha egyik fontos alapanyaga, mely a napjainkban hódít teret. A Földközi-tenger vidéke az őshazája és a mai napig fontos szerepet játszik a dél-ázsiai, azon belül is főként az indiai hit és vallás világban. 

A vörös lencse latin neve Lens esculent. A vörös lencse gyökérzete gyenge orsógyökér, amelynek elég sok elágazása van. Alacsony szára, tőben elágazó, maximum 30-50 cm-re növő vékony lehajló szárú. Az összetett leveli párosan szárnyalt és a levélnyél kacsban végződik. A vörös lencse ez egésze  a hüvely kivételével pelyhesen szőrözött. A  levelek hónaljában fejlődő 1-3 virágból álló fürtös virága lila, vagy lilás fehér . Öntermékenyülő. A rövid, húsos hüvelyben 1-2 magos termése  júliusban takarítható be.  A kerek magja lapos.

A vörös lencsét felhasználás előtt alaposan mossuk meg, azonban nem kell előre beáztatni.  A sérült szemeket és a közzé keveredett szennyeződéseket távolítsuk el.  A vörös lencse főzési ideje lényegesen rövidebb, mint a többi lencse fajtáé. A vörös lencse sokrétűen felhasználható, sőt bizonyos gyógyétrendekben is találkozhatunk  vele. A vörös lencsét Indiában dhalként nevezik és a világszerte kapható és felhasználható az úgynevezett “dhalételek” egyik fontos alapanyaga.  Curryvel, főételként vagy köretként tálalják, de őrölve lisztet is készítenek belőle, amit a  papadam készítéséhez használnak, de előszeretettel készítenek Indiában kenyeret is belőle. A vörös lencse könnyen csíráztatható, a csíráját különféle salátáknál használják fel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűztövis

Egyik legszebb őszi cserjénk, amelyet elsősorban sövényként ismerünk. Önállóan, díszítő céllal is kiválóan megállja a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük