Kezdőlap » Kert » A víz szerepe a növénytermesztésben

A víz szerepe a növénytermesztésben

A növény a talajból vízben oldva veszi fel a tápanyagokat, amiből az is következik, hogy a növényi test legnagyobb része vízből áll. A növény a szükséges vizet elsősorban a talajból veszi fel. Szabadföldben termesztett növények részére a természetes csapadék általában nem elegendő, ezért pótolni kell, termesztő házakban pedig feltétlenül gondoskodni kell a növény optimális vízigényének kiegészítéséről.

Szabadföldi termesztésnél ne akkor öntözzünk, amikor a növényeken már károsodás látszik, hanem arra törekedjünk, hogy a talajnedvesség állapota, vele együtt a talajoldat koncentrációja optimális legyen. Csak ekkor biztosítható a zavartalan növekedés és fejlődés. A talaj nedvességtartalmának 60-70%-os telítettsége az optimális.

Fontos tulajdonsága az öntözővíznek a keménysége, amelyet a benne oldott kalcium és magnéziumok okoznak. A víz keménységét német keménységi fokokban fejezzük ki. 8 német fok alatt lágy vízről, 15 német fok felett kemény vízről beszélünk. A dísznövénytermesztésben az ezek közötti keménységű vízzel bármilyen növényt öntözhetünk. Lényeges a víz hőmérséklete is, ami a növényház léghőmérsékletével kell, hogy megegyezzen, vagy annál magasabbnak kell lennie. Az öntözés az egyik legmunkaigényesebb feladat, főleg ha kézzel végezzük. Altalajöntözést lehetőleg ne alkalmazzunk.

Nagy értékű anyanövények, vagy nagy hozamú kultúrák esetében modern növényházakban a csepegtető öntözés bevezetésének nagy jelentősége lehet. Szabadföldi dísznövénytermesztésben a kisebb és közepes teljesítményű szórófejes öntözőberendezések alkalmazhatók leginkább.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük