Kezdőlap » Betegségek » A vitaminhiány

A vitaminhiány

A vitaminhatás lényegét eleinte csak egy-egy jellegzetes betegség kialakulásának megakadályozásában, illetve gyógyításában látták. A C-vitamin hiánya például skorbutot okoz, adása pedig gyógyítja a skorbutot. Ennek a felfogásnak a veszélye abban rejlett, hogy a jellegzetes tünetek hiányában a szervezet vitaminellátását kielégítőnek tartották. Csak később derült ki, hogy a vitaminhiány nem egyes szervek, hanem az egész szervezet működésének zavarát okozza, amelynek a hiánybetegség már csak legsúlyosabb megnyilvánulási formája. Más szóval az elégtelen vitaminellátás tüneteinek nem kell okvetlenül jellegzetes hiánybetegségben jelentkezniük, sőt gyakorlati szempontból a hipovitaminózisok sokkal több gondot okoznak, mint maga a hiánybetegség, az avitaminózis, amely a jellegzetes tünetek alapján könnyen felismerhető.

Ezzel szemben a hipovitaminózis csak általános, nehezen értékelhető tüneteket vált ki. Először a B vitaminról, majd egyre több más vitaminról ismerték fel, hogy enzimek, illetve enzimrendszerek fontos alkotórészei. A vitaminhiány tehát lényegében ezeknek az enzimeknek a működészavarát jelenti. Ebből következik, hogy a kérdéses enzimek képződéséből nem csak vitaminhiány, hanem bármily más okból bekövetkező zavara is ugyan olyan tünetekre vezet, mint a vitaminhiány. Végül a vitaminhoz kémiailag hasonló, biológiailag azonban velük nem egyenértékű vegyületek elfoglalhatják a vitaminok helyét ezekben az enzimekben.

Ezeket az anyagokat antivitaminoknak nevezik. Ilyenkor bőséges vitaminellátás mellett is kialakulhat a hipovitaminózis, esetleg avitaminózis. Érdekes megfigyelés, hogy az antivitaminok jelenléte nem minden esetben akadályozza meg a vitamin beépülését az enzimekbe, de erősen növeli a vitaminszükségletet. Újabban feltételezik, hogy a kukoricával való egyoldalú táplálkozás esetén azért fejlődik ki pellargia, mert a kukorica antivitamin tartalma miatt a szervezet nikotinsav szükséglete a normális többszörösére nő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük