Kezdőlap » Betegségek » A vesekő

A vesekő

A vesekövek a vizeletből kicsapódó sókból kialakuló kemény, többnyire mésztartalmú konglomerátumok a vesekelyhekben és a vesemedencékben. A kőképződés előtt gyakori jelenség az úgynevezett vesehomok képződés, illetve ürítés. Ha a vesekő a húgyutakban elakad, a húgyutak izomzata görcsbe jön, és vesekólika alakul ki. A kólika görcsös fájdalom, deréktájtól indul, és a lágyékba sugárzik. A vesekő férfiaknál gyakoribb, mint nőknél.
A vesekőképződés oka gyakran ismeretlen, keletkezésében valószínűleg a táplálkozás is szerepet játszik. Az emelkedett vérkalcium szint mindenképpen hajlamosító tényező. Szerepe lehet a nagymértékű tejfogyasztásnak és egy ritka betegségnek, a mellékpajzsmirigy működésének is.

Veseköves roham esetén az orvos mindenekelőtt görcsoldót és fájdalomcsillapítót ad a betegnek. Ennek hatására a húgycsőizomzat ellazul, a görcs oldódik és a kő amennyiben nem túl nagy, eltávozhat a vizelettel. Ha a kő nem távozik, mögötte vizeletpangás áll be, és a pangó vizeletben könnyen felszaporodnak a baktériumok, ez az állapot vesekárosodáshoz vezethet, ezért a követ műtéti úton el kell távolítani. A nagy vesekövet ma már ultrahanggal is össze lehet törni, ugyanis egy speciális berendezés segítségével kis darabokra törik a követ, darabjai pedig vizelettel távozhatnak.

Rendszeres testmozgással, bő folyadékbevitellel, normális, egészséges testsúly mellett elkerülhetjük a vesekőképződést.
A megrekedt köveket a fájdalom, a görcsök és a fenyegető súlyos vesekárosodások miatt mindenképpen el kell távolítani, szerencsére a legtöbb vesekő a görcsoldók és a folyadékterápia hatására műtéti beavatkozás nélkül, szövődménymentesen távozik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük