Kezdőlap » Betegségek » A vérzsírszint szabályozása gyerekeknél

A vérzsírszint szabályozása gyerekeknél

Néhány gyereknél már a kisgyermekkortól kezdve, legkésőbb tízéves kortól a vérzsírértékek illetve a koleszterinszint rendszeres szabályozást igényelnek. A probléma olyan gyerekeket érint, akiknek a felmenői között volt, aki korai szélütést vagy szívinfarktust szenvedett el.

Az úgynevezett öröklött hypercholesterolemia a leggyakoribb veleszületett anyagcserezavarok közé tartozik. Öröklődik, és ha nem kezelik, az artériák korai szűkülését okozza, a későbbi érelmeszesedést előidéző koleszterinlerakódások által. A szív-, és érrendszeri problémák már a fiatalkori években megjelenhetnek, és akár korai szívhalálhoz vezethetnek – állítják egy német kutatóintézet tudósai. Rámutatnak arra, hogy a magas vérzsírszint más betegségek esetén is előfordulhat.

Egy nemzetközi tudományos intézet szakértői arra figyelmeztetnek, hogy az öröklött hypercholesterolemiát még mindig ritkán sikerül időben felismerni, diagnosztizálni és kezelni. Általában a magas vérzsírszint iskolás gyerekek esetében életmódváltással sikeresen javítható. Megfelelő mennyiségű testmozgás, elegendő alvás és öt étkezés egy nap – megfelelően elosztva – pozitívan hatnak, a hosszú ideig tartó ülés, cukrozott üdítőitalok és a túlsúly ezzel szemben negatívan befolyásolják az értékeket. Az öröklött hypercholesterolemiánál mégis gyakran válik szükségessé a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek használata. Ezeket azonban a fiatalkorúak és gyermekek csak gasztroenterológus szigorú felügyelete mellett fogyaszthatják – intenek a szakértők.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük