Kezdőlap » Betegségek » A vérszegénység

A vérszegénység

Az anémia, ismertebb néven vérszegénység, a vörös színanyag, a hemoglobin hiányát jelenti a vérben. Gyakran a vörösvérsejtek száma is kisebb a normál mennyiségnél. Ez ahhoz vezet, hogy a vér kevesebb oxigént képes transzportálni a szervekbe.
A vérszegénységnek többféle típusa létezik, melyek kiváltó okai különbözőek. Így a vérveszteség által előidézett vashiány a szervezetben vérszegénységhez vezethet. A vérképződésben részt vevő anyagok hiánya is kialakíthatja a betegséget, például a helytelen táplálkozási szokások következtében.
Európában a vashiány okozta vérszegénység (az esetek 80%-a) az anémia leggyakoribb formája.
Különösen a termékeny életkorban lévő nőknél magas a rizikója a vashiánnyal kapcsolatos megbetegedéseknek. A havi vérzés által újra és újra vért veszítenek, és a vörös vérsejtekhez kapcsolódva jelentős mennyiségű vas is ürül a szervezetből. A vashiány öt nőből négyet érint.
A vashiányos vérszegénység tipikus tüneteket okoz, melyek akkor alakulnak ki, ha a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez. A vérszegénységben szenvedő emberek gyakran sápadtak, hamar elfáradnak, gyengének érzik magukat, és légszomjat éreznek. Szédülést, fejfájást is kiválthat a vérszegénység, ezenkívül hajhullást, a körmök töredezését és a szájzug kisebesedését is előidézheti.
A vérszegénységet laboratóriumi vizsgálatok segítségével lehet pontosan kimutatni. A terápia az anémiás megbetegedés okára irányul, ezért orvosi segítség nélkül nem ajánlott elkezdeni. A vasszegénység okozta anémiát a táplálkozási szokások megváltoztatásával, vagy vastartalmú étrendkiegészítőkkel lehet kezelni. Ha tartósan fennálló vérveszteség a vashiány oka, a vérzés forrását (pl. gyomorfekély) kell megtalálni, és kezelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük