Kezdőlap » Látnivalók » A Versailles-i palota

A Versailles-i palota

A Versailles-i palota a XVII. század folyamán a francia királyság központja, egyben fővárosa lett. Magát a palotát XIII. Lajos kezdte el építtetni 1631-ben. Kezdetben csak egy vidéki vadászkastélyt terveztek ide. Később ez a vadászkastély lett az egész Versailles-i palota központi épülete, ezt kezdte el bővíteni XIV. Lajos 1661-től. A kastély alapterületét megháromszorozták, belsejét gazdagon díszíteni kezdték.

XIV. Lajost sokan megvádolták, hogy irreálisan sokat költ Versailles-ra, míg az akkori központot, a Louvre épületét elhanyagolja. 1670-re a kibővített kastélyhoz újabb szárnyakat, hatalmas kerteket, végül a befejezett épületen kívül egy újabb palotát kezdett építtetni. Később, 1678-ban a király ide költöztette az egész királyi udvart is. 1682-re a király Versailles-t tette meg Franciaország központjának, mely egészen 1789-ig, a nagy francia forradalomig ott is maradt. A teljes udvartartás sosem tudta kényelmesen belakni a palotát méretei ellenére, mert minden kiszolgáló személyzet és az udvaroncok teljes létszáma olykor a tízezret is elérte.

1715-ben, a Napkirály halálának idején a palota építése még javában folyt, igazából sosem fejezték be teljesen. Az 1770-es években a királyi udvar számára egyre zavaróbbá váltak a palota hiányosságai, és modernizálni próbálták, ám pénzhiány miatt ez sosem sikerült teljesen. 1789-ben a forradalom kitörése miatt a királyi udvar végleg elhagyni kényszerült Versailles-t. 1792-ben a kastély fényűző berendezéseit árveréseken próbálták eladni, de az épületeket megkímélték. Ezt követően évekig elhagyatottan állt. Napóleon idején kezdték renoválni, de sokáig kihasználatlan maradt. Az első világháborút lezáró Versailles-i békét a palota tükörtermében kötötték meg. A kastély pompája a mai napig megmaradt, ma turista látványosság szerepét tölti be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük