Kezdőlap » Egészséges életmód » A vegetáriánusoknál ritkább a magas vérnyomás: mi az oka?

A vegetáriánusoknál ritkább a magas vérnyomás: mi az oka?

Egy nemrég végzett japán tanulmány kimutatta: akik vegetáriánus táplálkozást folytatnak, általában alacsonyabbak a vérnyomásértékeik. Mivel a kutatás során csak megfigyeléseket végeztek, tudományos alapon az eredmény még nem igazolható. A kutatók megállapítása szerint a húsféléket teljesen kizáró táplálkozás felelős a vérnyomás csökkenéséért.
Azt, hogy a vegetáriánusok ritkábban szenvednek magas vérnyomástól, elsősorban az okozhatja, hogy lemondanak a különféle húskészítményekről is. A kolbász például nagy mennyiségű sót tartalmaz, és magas vérnyomás esetén kifejezetten kerülendőnek számít. Ezenkívül a vegetáriánusok legtöbbször nagyobb mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt esznek, ami alacsonyabb testsúlyhoz is vezethet. Ezzel a magas vérnyomás egyik újabb rizikófaktora zárható ki: a túlsúllyal küszködő embereknél nagyobb eséllyel alakul ki, mivel a plusz kilók a szívre, a vérkeringésre is megnövekedett terhelést jelentenek.
A táplálkozástudományi szakértők állítják: senkinek sem kell lemondania a húsételekről, csak mert magas vérnyomástól szenved. Tanácsos azonban a minőségre figyelmet fordítani a mennyiség helyett. Más szavakkal: ahelyett, hogy mindennap kolbászt, vagy különböző felvágottakat fogyasztanánk, részesítsük előnyben a saját készítésű, enyhébb fűszerezésű húsételeket. Erős sózás helyett használjunk különféle fűszereket, friss fűszernövényeket. Válasszuk a vörös húsok helyett a fehér húsokat, ezen belül is ajánlott a sovány fajták (például a csirkemell, pulykamell) fogyasztása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fontos nyomelem: a cink

A cink az esszenciális nyomelemek közé tartozik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) naponta legalább 15 mg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük