Kezdőlap » Egészséges életmód » A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az esélye a túlsúly, a magas vérzsírszint, és a civilizációs betegségek (magas vérnyomás, diabétesz, érelmeszesedés) kialakulására. A vegetáriánusoknál ritkábban alakulnak ki rosszindulatú daganatos megbetegedések: főleg a mellrák, és a vastagbélrák előfordulási esélye alacsonyabb. Egy aktuális kutatás szerint elsősorban a férfiak profitálhatnak a vegetáriánus életmódból. A kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói szerint a húsmentes táplálkozás alacsonyabb halálozási rizikóhoz vezet. A pozitív hatás okai még nem tisztázottak. Az eredmények alapján a férfiaknál több előnnyel jár a vegetáriánus étrend, mint a nőknél.

A 73 300 részvevőt öt csoportra osztották: nem vegetáriánusok, fél-vegetáriánusok (hal-, illetve húsfogyasztás heti egy, és havi egy alkalom közötti gyakorisággal), pesco-vegetáriánusok (halat fogyasztanak, húst nem), ovo-lakto vegetáriánusok (húst nem fogyasztanak, tojást és tejet igen), illetve vegánok, akik teljes mértékben kizárják étrendjükből az állati eredetű élelmiszereket.

A tanulmány időtartama alatt a résztevők közül 2570-en haltak meg. A vegetáriánusoknál körülbelül 12%-kal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik húst fogyasztottak. A húsmentes étrend, és a szív-, és érrendszeri betegségek ritkább előfordulása között feltűnő volt az összefüggés. A férfiaknál a kedvező hatás gyakrabban érvényesült, mint a nők esetében – foglalták össze az eredményeket a kutatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük